Rističević: „Za dva meseca uvoz mleka i sireva skočio za 40%“

127

Predsednik Narodne seljačke stranke i odbora Narodne skupštine za poljoprivredu Marijan Rističević rekao da je u prva dva meseca ove godine uvoz mleka i mlečnih proizvoda porastao za 40 odsto, te da to ne može da se spreči prelevmanima koji su preniski i uvedeni bez saglasnosti EU.

On je za Tanjug podsetio da je prošle godine uprkos otkupu 820 miliona litara mleka u Srbiju, vrednost uvoza mleka i mlečnih proizvoda bila 207 miliona, a vrednost izvoza 102 miliona evra.

– Ove godine u dva meseca uvoz mleka i mlečnih proizvoda porastao je za 40 posto. Ne možemo to da sprečimo ni prelevmanima koji su za mene preniski, a uvedeni su bez saglasnosti EU. Kada oni imaju viškove mleka, stave ih na berzu, i vešto ih plasiraju u Srbiju, i onda imate manjak domaćeg mleka, ali zajedno sa uvoznim pojavi se višak. Tako se ruše cene farmerima – rekao je on.

Ocenio je da Evropa svoje viškove mleka i mlečnih proizvoda izvozi po damping metodi, i objasnio da izvoze po cenama koje ne važe za njihovo nego samo za tržište Srbije, pa se tima osvaja naše tržište.

– To je veliki problem suvereniteta, teritoriju čuvaju ljudi. Mi smo kao država izgubili 500.000 ljudi, a veliki gradovi nisu izgubili stanovništvo nego sela – rekao je on poredeći naseljenost i površinu Crne Trave i Vračara.

On je ocenio da je ranije prodajom prerađivačke industrije prodato i pravo na snabdevanje i trgovinu osnovnim poljoprivrednim namirniciama.

Istakao je da uslovi za poljoprivredu nisu dobro ispregovarani u vreme potpisivanja SSP-a.

Naveo je da je preko SSP-a Srbija postala kanal za plasiranje viška proizvoda iz zemalja EU.

– Srbija je prerano ukinula odbrambene mehanizme. A tim kanalom oni ostvaruju pravo na snabdevanje trgovinskih lanaca, a oni su u stvari pravo na snabdevanje potrošača – rekao je on.

Ocenio je da je Srbija na određeni način izgubila pravo da utiče na svoje tržite.

Kao posledicu uvoza naveo je gubitak sopstvene proizvodnje, i istakao da se iza toga očekuje skok cena.

Govoreći o ceni jaja, on je rekao da je ona takva da 50 dinara koštaju dva jajeta i dve kriške hleba od čega je moguće najesti se ko čovek.

Mali uzgajivač živine i proizvođač mleka i mlečnih proizvoda Miroslav Mijalčić rekao je za Tanjug da zbog veće tražnje pred Vaskršnje praznike jaja poskupe.

– Zatim im cena bude manja i to traje do kasnjih jesenjih dana kad počinju krsne slave, pa opet sa tražnjom bude cena viša – rekao je on.

Dodao je da su i sa ovom većom cenom, jaja izuzetno jeftina.

Objasnio je da bi moralo da se ima jato od hiljadu kokošaka u kaveznom sistemu da bi se od proizvodnje jaja živelo.

– Matično jato se menja svake godine. Za mene su to jaja bez ukusa i mirisa, skoro nikakva, za razliku od naših koka iz drugog dvorišta – rekao je on.

Kao proizvođač mleka i mlečnih proizvoda, Mijalčić je ocenio da je još daleko do izlaska iz krize oko mleka, te je procenio da će se ona preliti i na sledeću godinu.

Foto: Envato


reklama