Rod masline u Hercegovini prepolovljen ove godine

9

Visoke temperature ovog leta uticale su na to da prinos maslina u Hercegovini ove godine bude skoro i više nego prepolovljen u odnosu na godine pre.

Situacija, kako je kazao Zoran Raič, predsednik Udruženja “Hercegovački plodovi Mediterana”, nije mnogo loša, ali nije ni najbolja.

– Rod maslina kod naših kooperanata je prepolovljen ove godine. Razlog je visoka temperatura u fazi cvetanja masline, zbog čega se ona nije oplodila koliko je trebala, odbacila je dosta cvijeta i zbog toga je bilo dosta manje ploda – kazao je Raič za “Klix”.

S obzirom na to da je manje maslina, manje će biti i maslinovog ulja, dodaje Raič te kaže kako će i cena ulja najverovatnije rasti.

– Tako će, sa sadašnjih oko 25 KM, cena ulja porasti na oko 30 KM po litru – kazao je Raič te istakao kako su količine koje se proizvedu ovde nedovoljne i za domaću potrošnju i kako maslinovo ulje ne izvoze.

Međutim, Raič očekuje da bi za pet-šest godina stanje moglo biti bolje.

– Maslina se širi, dosta je popularna i sve više ljudi se odlučuje za njen uzgoj. Zbog toga za pet-šest godina očekujemo da ćemo imati dosta više i maslina i maslinovog ulja – zaključio je Raič.

Izvor: Klix

Foto: Pexels


reklama