Rod pšenice 30% manji od višegodišnjeg proseka

139

U Srbiji je počela žetva pšenice i uljane repice na parcelama koje su zasejane ranim sortama i gde su usevi usled nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mera prerano sazreli, a prinosi su manji od očekivanih, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

– Žetva pšenice počela je parcelama koje su zasejane ranijim sortama i gde su manje primenjene agrotehničke mere, kao i neadekvatno mineralno đubrivo i prinosi su loši, oko dve tone, pa čak i manje po hektaru – rekao je Jakšić za Betu.

On je dodao da prvi prinosi uljane repice u južnom Banatu pokazuju da će biti znatno manji od prošlogodišnjih i kreću se oko 2,5 tona po hektaru, a prošle godine su bili oko četiri tone.

Jakšić je kazao da će prinosi te poljoprivredne kulture u centralnoj Srbiji biti još slabiji.

Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević rekao je da je počela žetva i semenske i merkantilne pšenice i da će rod biti manji za oko 30% u odnosu na višegodišnji.

On je upozorio proizvođače da izmere vlagu pšenice, koja zbog visokih temperatura ubrzano sazreva, a kada vlaga padne ispod optimalne, tada su veći lomljivost zrna i gubici.

– Žetva treba da počne kada vlažnost zrna padne ispod 15%, a sada je na pojedinim njivama suša izazvala prinudno zrenje i pad vlage na 11-12% zbog čega će se pri žetvi zrno više lomiti i biće veći gubici – rekao je Malešević.

Presednik udruženja „Šumadijska polja“ Bojan Nikolić rekao je da su prinosi pšenice u Rači i Batočini u odnosu na prošlogodišnje skoro prepolovljeni iako su primenjene sve agrotehničke mere i sredstva zaštite.

– Prinosi pšenice na prvim njivama su od 2,5 do 3,5 tone po hektaru iako su usevi maksimalno prihranjeni i zaštićeni od štetočina i bolesti. Prošle godine rod je iznosio od 4,5 do šest tona, što znači da je, zbog suše i grada skoro prepolovljen – rekao je Nikolić.

Foto: Envato, Freepik


reklama