Ruma će nastaviti da pomaže svoje poljoprivrednike

132

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimir Galić obišli su Putince i zajedno sa predsednicom Opštine Ruma Aleksandrom Ćirić posetili su poljoprivredno gazdinstvo porodice Makarić.

Gazdinstvo Makarića prvenstveno je posvećeno ratarstvu, proizvodnji pšenice, soje i kukuruza i to na 300 hektara obradivih površina.

U gazdinstvu Makarić poljoprivredom se bave otac i dva sina sa porodicama, kompletnu mehanizaciju su nabavljali sami i dobrim delom su uspeli da uspostave nezavistan sistem.

– Imamo svu potrebnu mehanizaciju i sve što je potrebno da proizvodnja funkcioniše nezavisno, tako da nismo dužni da predajemo robu. Pšenica ove godine zauzima 140 hektara i za sada izgleda odlično. Za sedam dana ćemo znati prinose i kvalitet, kada počne glavna vršidba. Za kupovinu mehanizacije nismo koristili subvencije ili IPARD program, sve smo nabavljali u sopstvenoj režiji – rekao je Milan Makarić.

Poseta visokih zvaničnika bila je prilika da se na jednom mestu okupe poljoprivrednici rumske opštine kako bi obavili direktan razgovor sa ministarkom i dobili odgovore na pitanja i uputili svoje predloge. Ministarka Tanasković je pozvala poljoprivrednike da se prijave za programe ministarstva, naglasivši da su procedure veoma jednostavne.

– Ovo domaćinstvo je slika onoga kako treba da izgleda poljoprivredno gazdinstvo. A ono što me je na prvi pogled oduševilo jeste da poljoprivrednici koji su me sačekali su mladi ljudi. To znači da je pristupi i priča sa njima drugačija. Oni su se udružili bez papira i bez toga ko je glavni i kao takvi nastupaju na tržištu. Upravo to je ono što poljoprivreda Srbije mora da ima u svakoj poljoprivrednoj grani i na svakom mestu. To je jedini način da uspemo i prikažemo svim tržištima šta je ono što možemo da ponudimo od poljoprivrednih proizvoda i koliko smo mi zapravo veliki bitni i jaki – istakla je Tanasković.

U rumskoj opštini ima preko 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom različitih poljoprivrednih kultura, kao i stočarstvom.

– Na poljoprivredi se bazira razvoj čitave zemlje, od poljoprivrede živi čitava zemlja. Naše područje je veoma plodno, imamo velik broj poljoprivrednika koji vredno i hrabro rade, i pored svih elementarnih nepogoda i sušnih i kišnih godina, kada su pronosi lošiji. Nastavićemo da pružamo podršku našim poljoprivrednicima u svim mogućim oblicima, kako bi ostvarili još veći uspeh i razvijali našu opštinu zajedno – naglasila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Lokalna samouprava redovno pomaže svojim poljoprednicima kroz subvencije, osiguranje useva i plodova od elementarnih nepogoda, besplatnu analizu zemljišta…

– Prošle godine smo imali jednokratnu pomoć svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za kupovinu semena, veštačkog đubriva i goriva pred prolećnu setvu. Na razne načine opština pomaže svojim poljoprednicima, a tako ćemo i nastaviti – obećala je predsednica Ćirić.

Foto: Opština Ruma


reklama