Rusija će zabraniti Velikoj Britaniji ribolov u Barencovom moru

18

Rusija je spremna da raskine sporazum sa Velikom Britanijom, prema kojem ribarski brodovi iz ove zemlje mogu da love ribu u vodama Barencovog mora, navodi su u predlogu zakona koji su Vladi podneli Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor u kabinetu naveo je da je Vlada je podržala projekat, prenosi Izvestija.

„Otkazivanje sporazuma neće izazvati ozbiljne spoljnopolitičke i ekonomske posledice po Rusku Federaciju“, ističe se u vladinim dokumentima. Takođe se navodi da su ruske vlasti spremne na takav korak nakon što je Velika Britanija isključila Rusiju iz statusa najpovlašćenije nacije u martu 2023. Konkretno, Britanija je uvela dodatnu tarifu od 35 odsto na uvoz određene ruske robe u zemlju, kako bi se „nanela maksimalna šteta ruskoj privredi uz minimiziranje negativnih posledica po Veliku Britaniju“, stoji u saopštenju britanske vlade.

Vlade SSSR-a i Velike Britanije sklopile su sporazum u maju 1956. godine. Prema dokumentu, britanski ribari imaju pravo da pecaju u vodama Barencovog mora duž obale poluostrva Kola, duž kopna istočno od rta Kanin Nos, kao i duž obale ostrva Kolgujev, plus na ostrvima. U ovim vodama, brodovi su mogli slobodno da plove i sidre. Ovaj ugovor je zaključen na period od pet godina sa mogućnošću trajnog produženja. Dokumentom je predviđeno da sporazum ostaje na snazi sve dok ga jedna od strana ne raskine.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay


reklama