Rusija je spremna da proširi isporuke đubriva na svetska tržišta

70

Rusija je spremna da proširi izvoz đubriva na svetska tržišta, rekao je Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom komisije Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP) za mineralna đubriva, osnivačem kompanije „Uralchem“ Dmitrijem Mazepinom.

Počevši razgovor, ruski predsednik je istakao da je „Uralchem“ jedan od najvećih igrača na svetskom tržištu.

– I znam da se posao odvija, posao ide prilično uspešno, uprkos veštačkim preprekama koje prave neke zemlje. Od ovoga pate samo svetska tržišta, koliko ja razumem. Spremni smo da ovaj posao proširimo sa svim partnera, bez ikakvih izuzetaka – rekao je Putin, zamolivši sagovornika da proceni situaciju.

Kako je Mazepin, ove godine je proizvedeno 42 miliona tona đubriva, a 12 miliona tona otišlo je na rusko tržište. U uslovima zapadnih sankcija, prema Mazepinovim rečima, kompanije su imale problema sa radom na stranim tržištima – više od 400.000 tona đubriva je „zamrznuto“ u evropskim i baltičkim lukama.

Mazepin je istakao da su ruske kompanije uspostavile partnerstvo sa 26 afričkih zemalja i ponudile da organizuju besplatne isporuke blokiranih đubriva pod okriljem UN. Predsednik Putin je podržao tu ideju, dodajući da su ga direktno kontaktirali lideri država po tom pitanju. Prema njegovom mišljenju, blokada snabdevanja je „potpuno neprihvatljiva“.

– Naravno, moramo učiniti sve da osiguramo, pre svega, interese naših poljoprivrednih proizvođača, da podržimo vaše tradicionalne kupce, potrošače, ali i naše prijatelje u zemljama u razvoju, pre svega afričke zemlje. To će biti ispravno sa humanitarne tačke gledišta, a na kraju i sa poslovne tačke gledišta, što znači da ćete podržati svoja tržišta – rekao je šef države.

Foto: Uralchem, kremlin.ru


reklama