Rusija uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz Republike Srpske

92

Od 25. januara 2021. godine privremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz Bosne i Hercegovine, tačnije Republike Srpske, objavljeno je na veb stranici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Rusije – Rosselkhonadzor.

Navodi se da su tokom pregovora 21. decembra 2020. godine ruski zvaničnici obavestili predstavnike BiH da je tokom kontrole zabeležena „sistemska identifikacija“ krušaka zaraženih smeđom truleži (Monilnia fructicola) koje se u Rusiju uvoze iz Republike Srpske.

Tada je BiH strana obaveštena da će u slučaju ponovljenih kršenja pravila uvoza, ruska strana biti prisiljena da uvede restriktivne mere.

– Međutim, tokom fitosanitarne kontrole pošiljki krušaka iz RS ponovo su identifikovana tri slučaja kontaminacije smeđom truleži, karantinski štetnim organizmom – navodi se u objavi.

Imajući u vidu navedene okolnosti, a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim da uvede privremenu zabranu uvoza.

– Pošiljke krušaka otpremljene iz RS do 25. januara 2021. podležu uvozu samo na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na čitav niz karantinski štetnih organizama tipičnih za ove proizvode – stoji u objavi Rosselkhonadzor.

Izvor: poljoprivreda.ba

Foto: Pixabay


reklama