Ruski vinari traže zaštitu ruskog tržišta

42

Udruženje vinogradara i vinara Rusije saopštilo je Sputnjiku da je doneta odluka da se obrate Vladi i Državnoj dumi sa molbom da se pojačaju mere za zaštitu ruskog tržišta.

Predlaže se da se uvede carina od 200 odsto na uvoz vina, penušavih i desertnih vina iz NATO zemalja, kao i da se ukine preferincijalni režim carina na uvoz vina, penušavih i desertnih vina iz Gruzije.

U slučaju uvođenja carine od 200 odsto najviše će sredstava izgubiti Letonija, Litvanija i Italija.

NATO zemlje su prošle godine u Rusiju izvezle vina u vrednosti od 873 miliona dolara, što iznosi tri odsto od celokupnog izvoza vina tih država.

Od 31 zemlje NATO-a, 19 država je izvozilo vino u Rusiju 2023. godine. Ukupna vrednost isporuka je skoro 873 miliona dolara, što je tri odsto ukupnog izvoza vina u ovih devetnaest zemalja.

Lideri u isporuci vina u Rusiju su Letonija, Litvanija i Italija, koje čine 87 odsto NATO izvoza. Letonci su izvezli u Rusiju vina u vrednosti od oko 373 miliona dolara, Litvanci – 212 miliona dolara, a Italijani – 172 miliona dolara, zatim slede Poljska, Španija, Nemačka i Portugalija, a na kraju liste izvoznika vina u Rusiju su Belgija i Holandija.

Izvor: Sputnjik

Foto: Freepik; Tengyart on Unsplash


reklama