Sada je vreme za spasavanje planete i zdravlja

31

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je na sastanku predstavnika država članica Programa UN za životnu sredinu (UNEP) da je sada vreme za spasavanje planete i zdravlja potpunom promenom načina razmišljanja i delovanja.

Trivan, potpredsednik Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA), rekao je na neformalnom video-sastanku predstavnika članica UNEP da sve dosadašnje akcije, posebno one posvećene borbi protiv klimatskih promena, nisu urodile plodom.

– Da može sve biti drugačije, dokazuju vesti i satelitski snimci iz različitih delova sveta koji svedoče da je planeta manje zagađena, da su čistije vode i vazduh, jer je zatvaranjem fabrika, smanjivanjem industrijske aktivnosti i saobraćaja, smanjeno emitovanje gasova koji utiču na zagađenje i klimatske promene – rekao je Trivan.

Ocenivši da nijedna zemlja ne može samostalno da dostigne globalne izazove, Trivan je kazao da je UNEP globalni lider i pokretačka snaga u tom procesu.

Ukazao je, kako se navodi, da je potrebno uključiti akademsku i naučnu javnost radi istraživanja povezanosti pogoršanja stanja ekosistema, degradacije biodiverziteta i preterane eksploatacije vrsta s izbijanjem pandemije korona virusa.

Trivan je kazao da su za Srbiju prioritetne regionalne aktivnosti, posebno jačanje saradnje zemalja radi nastavka zajedničke borbe protiv aerozagađenja, gubitka biodiverziteta i klimatskih promena, piše u saopštenju. On je dodao da je Srbija započela ozbiljne promene u životnoj sredini, prenoseći bogato evropsko zakondavstvo i iskustvo i da je u svojoj Pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27 definisala prioritetne aktivnosti koje će, kako se navodi, doprineti mnogo boljem kvalitetu života građana.

Izvršna direktorka UNEP Inger Anderson predstavila je kalendar aktivnosti do kraja 2020. godine, kao i viziju koja treba da bude adekvatan odgovor na globalnu zdravstvenu i ekološku krizu, navodi se u saopštenju.

Navela je da je veoma važno da se već sada počne s pripremama za održivi zeleni oporavak posle pandemije i da sprovođenje Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i Agende 2030 sa ciljevima održivog razvoja nemaju alternativu.

Sumirajući rezultate rada u okviru radnih grupa, zaključeno je da UNEP u narednom periodu treba da se fokusira na prioritete, na implementaciju ciljeva održivog razvoja i multilateralnih sporazuma, na zeleni rast i cirkularnu ekonomiju, oporavak posle korona krize, kao i na načine zbrinjavanja ogromnih količina infektivnog medicinskog otpada nastalog tokom pandemije.

Sekretarijat UNEP će do 13. maja organizovati još dve video-sesije čiji je cilj da se u neformalnom okruženju podrži izrada Srednjoročne strategije UNEP za period od 2022. do 2025. godine.

Foto: Pixabay


reklama