Kada saditi vinovu lozu?

1134

Vreme sadnje vinove loze zavisi pre svega od klimatskih i zemljišnjih uslova.

Jednogodišnji ožiljeni kalemovi sade se u periodu mirovanja od opadanja lišća u jesen pa do kretanja vegetacije u proleće.

Jesenju sadnju kalemova treba obaviti na lakim i propusnim zemljištima i u krajevima gde su jeseni tople i suve. Zimska sadnja vinove loze u našim uslovima je slabo zastupljena i ona se izvodi samo tamo gde temperature ne padaju ispod nula stepeni.

Glavna sezona za sađenje vinove loze u našim krajevima je početak proleća. Najbolje je ako se sadnja može obaviti u vremenu od 1. marta do polovine aprila. Ukoliko su vremenski uslovi loši i zemljište vlažno, sadnju bi trebalo odložiti za kasnije, do kraja aprila.

Po pravilu, na lakim, propusnim i peskovitim zemljištima sadnju treba obaviti ranije, jer se tako zemljište brže oceđuje i prosušuje. Na težim zemljištima, tipa smonice, sadnju bi trebalo obaviti kasnije, jer se takva zemljišta teže oceđuju i prosušuju.

Proizvođači greše kad na tako vlažnim zemljištima sadnju obavljaju hidroburom, jer na taj način dolazi do slabijeg prijema i kasnijeg kretanja kalemova. Zbog toga se preporučuje klasična sadnja u jamiće.

Izvor: Zdrava Srbija

Foto: Free Images


reklama