Sajder/Cider – vino od jabuke

284

Cider/Sajder, voćno vino od jabuke, je vrsta alkoholnog pića koje se dobija alkoholnim vrenjem jabuka ili samog jabukovog soka.

Cider se uglavnom spravlja od mešavine raznih sorti jabuka jer su za ovaj postupak pogodni čak i oštećeni i ugruvani plodovi. Spravljanje ovog voćnog vina je idealan način da se upotrebi celokupan rod jabuke. Svakako da će sorta jabuke koja se koristi za spravljanje cidera u velikoj meri uticati na sam ukus vina, međutim preporuka je da se za ovu svrhu utroši u skladištu zaostao višak ukusnih, domaćih jabuka.

Oprema koja je neophodna za pripremu jabukovog vina je sledeća: veća posuda ili manje bure sa poklopcem za fermentaciju, veća kašika za mešanje, za ceđenje levak sa filterom, sito, ili komad tkanine (lan), veći plastični ili stakleni balon za kasniju fermentaciju, umesto ventila, koji dozvoljava izlazak gasova iz posude, a sprečava ulazak insekata i buba može se koristiti parče pamučne vune koje treba pričvrstiti gumicom, nekoliko creva, termometar i boce i pampuri za čuvanje dobijenog vina.

Pored opreme potrebni su sledeći sastojci za 50 kg jabuka: 7,5 kg šećera, 1.250 grama belog suvog grožđa bez semena, sok od 25 limuna, 12,5 kašičica hraniva i 5 kašičice kvasca. Druga faza je fermentisanje preostalog šećera i bistrenje vina. Šećer je potrebno preliti vodom, zagrejati i mešti dok se ne istopi . Posle toga prekriti i ostavite da se ohladi na 20 stepeni ili niže. U ovoj fazi u jabuke dodati grožđe, pripremljen šećer, isceđen limun, hranivo i kvasac. Naliti sa 50 litara čiste hladne vode i dobro promešti. Staviti poklopac, ali ne previše čvrsto i ostaviti na toplom mestu. Idealna temperatura je od 20 do 25 °C. Nakon 24 časa počinje proces fermentisanja. Mešati svakog dana sterilnim kašikama u narednih 10 do 14 dana. Kada fermentacija uspori procediti tečnost i presuti u sterilne balone i ostaviti na toplom mestu. Može se primetiti kako se oslobođa gas i izlazi kroz ventil.

U trećoj fazi se završava proces bistrenja pića koje ide na čuvanje. Posle nekog vremena fermentacija usporava, a na dnu balona se stvara sloj krupnih čestica. To mogu biti sitni delovi jabuka ili kvasac koji je uradio svoj posao. Kvasac konvertuje šećere u ugljen dioksid i alkohol. U ovoj fazi preporučuje se pretakanje vina i čišćenje od taloga. Balon ili bure sa vinom podići na viši nivo i crevom povezati sa čistim prazanim balonom koji je na nižem nivou. Pretočiti samo tečni deo sa što manje taloga. Vremenom fementacija će u potpunosti prestati, a to će se znati jer gas neće prolaziti kroz ventil, ali i kada se proba vino, neće se osetititi „štipanje“. Kada se proceni da je ukus dobar procediti vino opet i ostaviti malo da odstoji. Voćno vino od jabuke ne može da promeni ukus stajanjem kao što može crveno, tako da nije potrebno da cider stoji godinama. Posle završene fermentacije, jabukovo vino koje obično sadrži 2-7 vol% alkohola puniti u flaše.

Izvor: dipl. inž. Slađana Cvetković, PSSS Kruševac

Foto: Freepik


reklama