Salon vina u subotu u Čortanovcima

61

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem – Fruška gora”, organizovaće 4. Salon vina pod nazivom “Fruška gora Wine Show” u Vili “Stanković” u Čortanovcima, u subotu, 11. septembra.

Na manifestaciji će biti proglašeno top 50 vina sa Fruške gore za 2021. godinu.

Pobednička vina će dobiti pravo da tokom jedne godine nose nalepnicu “Fruška gora Top 50”. Ova markica biće garancija potrošačima da su kupili vino izvanrednog kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

Fruškogorski vinari već u inauguralnoj godini prepoznali su jedinstvenu priliku da valorizuju kvalitet svojih vina pred panelom sastavljenim od vrhunskih stručnjaka, tako da je na nadmetanje pristiglo više od 150 uzoraka vina iz pedesetak fruškogorskih vinarija.

Fruška gora, jedan od najsnažnijih turističkih aduta Vojvodine i Srbije, prostor je izuzetno bogate istorije i kulturnog nasleđa, ujedno je i vinska regija koja se razvija ogromnom brzinom. Ona gradi svoj identitet i na milenijumskom nasleđu uzgoja vinove loze na ovom prostoru, još od vladavine cara Proba u III veku nove ere, i na volji fruškogorskih vinara da prave i vina klasičnog izraza, i smela, inovativna vina u potpunosti oslonjena na globalne mode i trendove.

Vinarima u ovom poslu pomaže izuzetan diverzitet teroara, sa potencijalom da se na Fruškoj gori i nadalje prave jedinstvena vina visokog kvaliteta. U ogromnom portfoliju fruškogorskih vinara su vina od lokalnih, autohtonih sorti kao što su grašac i probus, šardonei koji mogu da konkurišu onima iz Burgundije i Kalifornije, i moćna crvena vina od merloa i kaberne sovinjona.

Izvor: RTV

Foto: Pexels


reklama