Kako sami da napravite pojilo za pčele

29

Zdrava i čista voda je veoma važan faktor u toku čitave pčelarske sezone. Vodom pčele razblažuju med, spravljaju hranu za leglo i rashlađuju košnicu. Ako tokom vrelih letnjih dana nema vode u blizini pčelinjaka, onda se mnogo umanjuje radna i životna sposobnost pčelinjih društava.

Kako bi se smanjilo stradanje pčela trebalo bi tokom vrelih letnjih dana na pčelinjaku postaviti pojilo. Ono se pravi u vidu sudova raznih oblika i veličina, ali je najbolje bure sa slavinom, postavljeno tako da voda iz slavine kaplje na dasku koja ima izdubljeni žljeb u vidu izlomljene crte. Umesto žljeba mogu se na dasku prikovati letvice koje će sprečavati vodu da se brže sliva. Ukoliko nemamo bure sa slavinom, može se upotrebiti bilo koji veći sud sa otvorom gore koji ćemo napuniti vodom i na vodu staviti parče stiropora koje će plutati i sa njega će pčele piti vodu.

Pojilo bi trebalo da bude postavljeno na mesto gde će ga sunce preko celog dana grejati i biti lako dostupno pčelama. Da se pčele što pre priviknu na pojilo, potrebno je u prvim danima nekoliko puta premazati dasku ili stiropor sa medom. Kad se pčele naviknu na pojilo, u njemu mora biti stalno vode kako se pčele ne bi odvikle.

Izvor: dipl. inž. Boban Rosić, PSSS Kruševac

Foto: Pixabay


reklama