Saveti za uzgoj ananasa kod kuće

1198

Ako želite da ananas gajite kao dekorativnu biljku kod kuće, u saksijama, ne morate ga kupovati u cvećarama. Jednostavno, kupljeni plod ananasa, odnosno lisnati čuperak, možete koristiti za razmnožavanje.

Očistite čuperak, osušite i zabodite u peskovitu zemlju da se ukoreni. Možete ga staviti i u vodu dok ne krene ožiljavanje.

Ovako uzgojena biljka može čak i dati mali plod koji, doduše, nije jestiv. Za uspešan uzgoj ananasa u kući, obezbedite mu sunčan položaj zaštićen od hladnoća i promaje. Zimi je ananasu potrebna toplota i temperetura od 15 do 18 stepeni, dok je poželjna dnevna temperatura leti od 25 do 30 stepeni (noću između 18 i 21 stepen).

Gajenje ananasa podrazumeva redovno zalivanje i to isključivo mekom vodom. Leti ga zalivajte 1-2 puta nedeljno i to obimno, a tokom zime jednom sedmično i umereno.

Pošto ananas traži dosta vlage, leti ga orošavajte 2 puta nedeljno, a zimi jednom sedmično. Za vreme stvaranja ploda prihranjujte ananas jednom nedeljno.

U kućnim uslovima se uzgajaju tri varijeteta: Ananas Comosus sa uskim zelenim listovima i plodovima, zatim Ananas Comosus „Variegatus“, sa manjim ali širim prugastim listovima i koji retko daje plod, i Ananas Bracteatus „Triatus“ koji je najveći i koji ima zanimljive šarene listove i daje roze plod.

Ananas cveta tek kad bude star između 10 i 20 meseci. Ako želite da donese plod, biće mu potrebno mnogo toplote i svetlosti. Kad donese plod, a to je obično na proleće, biljka počinje da propada, ali se na njoj pojavljuju dve do tri mladice koje mogu da posluže za rasađivanje. Kad listovi potpuno uvenu, a to je za oko dve godine, mlade biljke možete odvojiti i zasaditi kao i čuperke listova. Presadite rastuću biljku dva puta pre nego što dostigne svoju punu veličinu. Prvi put se presađuje oko tri meseca po odvajanju mladice, a drugi put posle godinu dana. Saksija ne bi trebalo da bude velika, ali mora da ima dobru drenažu.

Budite oprezni sa presađivanjem jer su listovi ananasa oštro nazubljeni pa mogu da poderu i odeću i kožu.

Ananas je najlakše razmnožiti čuperkom listova od svežeg ploda. Čuperak treba odrezati zajedno sa oko 2 cm debelim slojem mesa. Zatim otkinite nekoliko donjih listova, a čuperak ostavite nekoliko dana da se osuši.

Na dno saksije stavite drenažni sloj, a onda i mešavinu treseta i peska, u jednakoj srazmeri. Čuperak stavite u saksiju i učvrstite kompostom kako bi deo ploda bio pokriven. Sadnicu onda treba obilno zaliti i na kraju je pokriti plastičnom kesom. Mladu sadnicu držite na toplom (oko 24 stepena). Ako čuperak držimo u vodi, kad korenčići dostignu dužinu od 2 cm možemo ih saditi u saksiju.

Svakog dana, na 5 do 10 minuta, sklonite kesu i provetrite biljku. Zemlju je potrebno stano držati vlažnom. Kesu možete da sklonite kad se u sredini čuperka jave novi listovi. Razmnožavanje iz semena, na našim prostorima, nije moguće.

Foto: Pixabay, Netherleigh, Inside NanaBread’s Head


reklama