Savetovanje o savremenoj proizvodnji povrća u Novom Sadu zakazano za 11. februar

77

Vojvođansko društvo povrtara poziva sve zainteresovane na XXII Savetovanje pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“ koje će biti održano u subotu, 11. februara 2023. godine u velikoj sali i holu „Master“ centra Novosadskog sajma s početkom u 9 časova.

Vojvođansko društvo povrtara, akademijski Odbor za selo srpske akademije nauka i umetnosti i kongresni centar „Master“ Novosadskog sajma tradicionalno organizuju XXII savetovanje na zahtev proizvođača povrća, kolega agronoma, stručne i naučne javnosti.

Brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri, dovoljno su dobri razlozi da se na samom početku ove proizvodne godine okupe povrtari iz cele Srbije i regiona.

Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi, čiji su proizvodni programi u vezi sa proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, predstavnici medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti.

Cilj okupljanja je unapređenje povrtarske proizvodnje – pravilnom i pravovremenom agrotehnikom, pravilnim izborom najproduktivnijih sorti i/ili hibrida povrća, kao i sprovođenjem redovnih mera nege, zaštite od prouzrokovača bolesti, štetočina i korova. Važan deo manifestacije je izložba povrća gde će se predstaviti udruženja povrtara, zadruge i profesionalni proizvođači s svojim proizvodima.

Unapređenje sopstvene proizvodnje, bilo za domaće tržište ili za izvoz, jedino je moguće uraditi stalnim praćenjem novina na manifestacijama kao što je ova.

Ulaz na sajam, izložbu povrća i savetovanje je slobodan.

PROGRAM RADA

09:00 Prijava učesnika i preuzimanje materijala

10:00 Svečano otvaranje XXII naučno-stručnog skupa „Savremena proizvodnja povrća“

10:30 Šmek-komerc-generalni sponzor XXII savetovanja povrtara

I blok predavanja

10:45 Žarko Ilin: Stanje u proizvodnji povrća u Srbiji i pravci daljeg razvoja

11:15 Bojan Miletaski: Nove tehnologije u navodnjavanju sa RDI

11:35 Maja Sudimac, Miroslav Ivanović: Koncept održive proizvodnje povrća u svetlu ukidanja brojnih aktivnih materija u EU i Srbiji

12:00 pauza

II blok predavanja

12:30 Slobodan Vlajić, Maja Ignjatović: Fitoplazme i povrće – da li ima rešenja?

13:00 Tatjana Veselinović: Mere kontrole lisnih vaši u povrću

13:30 Boško Jezerkić: Kontrola i suzbijanje moljaca u kupusnjačama i krompiru

14:00 diskusija

08:00 – 15:00 – predstavljanje firmi i izložba povrća u holu i na spratu „Master“ centra Novosadskog sajma

Foto: Envato


reklama