Sberbanka Srbija sa Srbijašumama i Nacionalnim parkom Fruška gora pokreće akciju pošumljavanja

49

Sberbanka Srbija je potpisala ugovor o saradnji sa javnim preduzećima Srbijašume i Nacionalni park Fruška gora, zahvaljujući kojima će na području planina Suvobor, Rudnik i Fruška gora i na teritoriji grada Beograda biti posađeno više od 20.000 sadnica drveća.

Akcije pošumljavanja će dodatno doprineti unapređenju brige o šumama i životnoj sredini u Srbiji i deo su ekološke i društveno odgovorne inicijative pokrenute u okviru projekta „SberZeleno – 1 email = 1 drvo“.

Predsednica Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Marijana Vasilesku istakla je prilikom potpisivanja ugovora da je reč o akciji u kojoj je ta banka pozvala svoje klijente da dosatve svoje mejl adrese i da ubuduće sva obaveštenja dobijaju elektronskim putem, a ne u štampanoj formi.

– Sberbanka se obavezala da će u ime svojih klijenata, za svaki prikupljeni imejl posaditi po jedno drvo i tako pružiti dodatni doprinos unapređenju i brizi o sredini u kojoj živimo. Prikupili smo više od 20.000 mejlova i saglasnosti i to nam potvrđuje da je veliki broj naših klijenata prepoznao značaj ove ideje – rekla je Vasilesku.

Ona je navela da je Sberbanka značajno smanjila štampanje obaveštenja i upotrebu papira za više od 200.000 pošiljki godišnje koje šalje klijentima, dodavši da je akcija omogućila da banka nastavi digitalizaciju svog poslovanja i promociju novih kanala komunikacije sa klijentima.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kazala je da svi nastoje da se reši problem aerozagađenja u Srbiji i da je to jedan od prioriteta Vlade Srbije.

– Pošumljavanje je jedan od najboljih mogućih načina za to, zato što je svako zasađeno drvo prirodni resurs koji izuzetno znači. Ministarstvo je potpisalo ugovor sa 38 opština širom Srbije koje će sprovoditi ovakve i slične akcije do kraja 2021. godine – objasnila je Vujović.

Ministarka je ukazala da društveno odgovorne kompanije i njihovi klijenti doprinose podizanju svesti čitave zemlje, kao i da će 20.000 stabala posađenih u akciji značiti puno.

Vršilac dužnosti direktora Srbijašuma Igor Braunović rekao je da je cilj povećanje pošumljenosti Srbije na 42 odsto kako bi se dostigao evropski nivo, kao i da je Srbija sada na 30 odsto, a da predstoji zajednička saradnja resornih ministarstava i zainteresovanih kompanija kako bi se podstakli građani i vlasnici privatnih parcela da se priključe pošumljavanju.

Pomoćnik direktora Nacionalnog parka Fruška gora Peđa Vuković naveo je da je predstojeća saradnja sa Sberbankom svojevrsni nastavak akcije pošumljavanja, ali i znak prepoznavanja pravih vrednosti, kao i potrebe za udruživanjem i podrškom.

Foto: vlada.rs, Nacionalni park „Fruška Gora, Unsplash


reklama