Ako se ne promeni čovekov odnos prema prirodi, budućnost planete biće sumorna

63

Planeta Zemlja gubi biljke, životinje i pijaću vodu dramatičnom brzinom, zaključak je četiri naučna izveštaja UN o biodiverzitetu.

Naučnici su objavili izveštaje o stanju biljnog i životinjskog sveta za američki kontinent, Evropu i centralnu Aziju, Afriku i azijsko-pacifički region.

Posle tri godine istraživanja, zaključak je da stvari nigde ne stoje dobro.

Vođa istraživačkog tima Robert Votson rekao je da rad nije bio posvećen samo živim bićima, već i kako Zemlju održati nastanjivom za ljude, jer se naša vrsta oslanja na biodiverzitet za hranu, pijaću vodu i javno zdravlje.

– Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam preti u pogledu hrane i vode – naveo je Votson.

Prema njegovim rečima, ono što se dešava je nusprodukt sve bogatijeg i sve naseljenijeg sveta.

– Ljudima treba više hrane, više vode, više energije i više zemlje, a način na koji je društvo to pokušalo da ostvari odrazilo se na biodiverzitet – naveo je naučnik.

Izveštaji predviđaju da će, ako se trenutni trendovi nastave, na američkom kontinentu do 2050. biti 15 odsto manje biljaka i životinja nego što ih je sada, u Aziji do 2048. više neće biti ribe za komercijalni ribolov, Afrika bi do 2100. mogla da izgubi polovinu nekih vrsta ptica i sisara, a da je više od četvrtine vrsta koje žive samo u Evropi ugroženo.

Votson kaže da su izgledi sumorni ako se društvo ne promeni, ali da je to moguće.

– Nekim vrstama preti izumiranje. Drugih je sve manje. To će biti usamljenije mesto u odnosu na današnji prirodni svet. To je moralno pitanje. Da li ljudi imaju pravo da ih dovedu do izumiranja? – naveo je on.


reklama