Kako se rešiti krtica sa travnjaka

261

Krtica je sitni sisar koja živi ispod površine tla, neumorno kopa tunele i pravi krtičnjake na površini zemlje.

Hrani se isključivo životinjskom hranom – kišnim glistama i insektima. Ne hrani se biljkama, već ih samo podriva. Najveći problem sa krticama su njihovi krtičnjaci, koji nastaju kad počnu da izbacuju zemlju iz svojih hodnika. Ovi krtičnjaci, naravno, predstavljaju „trn u oku“ vlasnicima lepo uređenih travantih površina i dvorišta. Podrivanjem zemljišta ispod biljaka, odvajaju korenov sistem biljke od zemljišta, usled čega može doći do sasušenja travnatih površina.

Krtice su zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati, ali mogu se primenjivati repelenti (sredstva za odbijanje), koji potiskuju ove životinjice sa površina koje je čovek oplemenio ka površinama sa lošijim uslovima za njihov život. U ovim lošijim uslovima, krtice daju manji broj legla i generacija sa manjim brojem jedinki. Ovim se krtice svode na tolerantnu brojnost, kojom se zadržava potrebna ravnoteža u biocenozi, a sprečavaju štete na travnjacima i baštama.

Jedan od takvih preparata je nemački Detia Wuhlmausgas (rodenticid – repelent), koji se efikasno koristi za suzbijanje krtica, voluharica i poljskih miševa na otvorenim površinama (parkovi, dvorišta i poljoprivredne površine). Preparat nije opasan za divljač i kućne ljubimce, a na krtice i sitne glodare deluje odbijajuće. Primenjuje se tako što grabuljom skidamo krtičnjak sa rupe tunela. U svaku rupu krtičnjaka i eventualne rupe pored krtičnjaka sipamo po jednu kafenu kašičicu preparata (granula). Zemlju grabuljom vratimo preko rupe, blago nagazimo i zemlju poravnamo. Tretirane površine se prate naredna dva do tri dana za slučaj pojavljivanja novih krtičnjaka i njihovog korektivnog tretiranja. Na ovaj način moguće se očistiti teren od krtica i do šest meseci.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay


reklama