Sedam fascinantnih činjenica o kravama

188

Krave su neverovatno inteligentne, pažljive i osećajne životinje, a uprkos tome što mogu preći masu od 700 kilograma, nemaju nikakvih zlonamernih instinkata da povrede nekoga i mogu čak da budu i dobar pratilac onima koji imaju dovoljno sreće da se nađu u njihovom društvu.

Ukoliko nikada ranije u životu niste odvojili vreme da malo razmislite o složenim emotivnim sposobnostima ovih osetljivih bića, predstavljamo vam fascinantnih stvari o kravama za koje možda niste znali.

1. Skaču od sreće – Kad su krave srećne, one trče naokolo i skaču u vis vidno uzbuđene. Postoji mnoštvo čudesnih fotografija i video zapisa krava koje ovo rade pošto su puštene na sveže, zelene pašnjake posle boravka u zatvorenom prostoru neki duži vremenski period. Slobodno potražite neke od ovih dokaza na internetu i sigurno ćete ostati zapanjeni onim što ćete videti.

2. Postaju uzbuđene onda kad rešavaju probleme – Krave su kritički nastrojeni mislioci i u stanju su da rešavaju prilično složene probleme. Istraživači koji su sprovodili eksperimente u kojima su proučavali njihove sposobnosti za rešavanje problema, zapazili su specifičan „skok“ u broju otkucaja srca onda kad su krave bile uspešne u prevazilaženju postavljenih izazova. One u ovom pogledu nisu mnogo drugačije od nas.

3. Žive i do 20 godina – Uprkos činjenici da krave koje pripadaju mlečnoj i mesnoj industriji ne žive duže od pet godina, njihov prirodni životni vek je zapravo i četiri puta duži. Kad se telo krave intenzivno koristi na jednoj mlečnoj farmi, u jednom trenutku ono više nije u mogućnosti da se nosi za zahtevima koji su postavljeni pred njega i vitalni organi ove životinje počinju da propadaju u vrlo kratkom vremenskom periodu. Kad se proizvodnja mleka smanji, šalju se u klanice, ali se čak ni tada ne mogu smatrati potpuno odraslim jedinkama.

4. Pamte lica na duži vremenski period – Krave imaju sjajno pamćenje i zbog svoje društvene prirode one su izuzetno dobre u pamćenju i prepoznavanju lica. Postoje brojni zabeleženi slučajevi u kojima krave pritrčavaju da pozdrave posetioce koje nisu videle šest ili više meseci. Krava uspeva da prepozna određenog posetioca i dolazi kako bi je on mazio.

5. Neguju svoje mladunce i do tri godine – Kad im se dozvoli, zna se da krave podižu svoju telad i po tri godine. Odlikuju ih izuzetno snažne majčinske veze sa teletom i takođe su i odlični roditelji svojim mladima, a različiti članovi stada vrlo često imaju posebne uloge u negovanju mladih onda kad za to postoji potreba.

6. Pate za svojim voljenima – Nimalo nije neuobičajeno da krave pokazuju vrlo očigledne znake žalosti za voljenima onda kad su oni odvojeni od njih. Kad se tele odvoji od majke, ona će „vriskati“ i plakati satima i svoja uobičajena ponašanja neće pokazivati još dugo vremena posle toga. Zna se da su čak u stanju i da pešače kilometrima i kilometrima po pašnjacima kako bi pronašle svoju telad i da sve to vreme pokazuju vidljive znake stresa, besa i tuge.

7. Ljubavno mazne i privržene – Svako ko je posetio farmu krava može vam reći da su krave izuzetno privržena i umiljata stvorenja. Kravama koje su bile zlostavljane i zapostavljane u prošlosti (kao i svim drugim životinjama koje su kroz tako nešto prošle) može biti potrebno neko vreme da zacele ovakve rane i da nauče ponovo da veruju ljudima, ali one stvarno imaju fantastičan kapacitet za oproštaj i razumevanje namera novih ljudi koje upoznaju. Krave vole da leže na suncu i da ih milujete i češete i vrlo rado će pratiti ljude za koje znaju da će im pružiti pažnju.

Izvor: Novosti

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama