Sedam srpskih kompanija dobija dozvole za izvoz u Rusiju

20

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će sledeće nedelje sedam srpskih proizvođača voća, mesa, mleka i stočne hrane dobiti dozvole za izvoz na rusko tržište.

Nedimović je, posle sastanka sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševim, objasnio da je reč o voćarskim kompanijama PDM, Farm fruit i Rambo, proizvođaču stočne hrane Sano, Perutnini Ptuj, Sremskoj mlekari i mlekari Belanova.

– Sporazum između Srbije i Evroazijske unije stupa na snagu 10. jula i tu imamo proširenu listu proizvoda u odnosu na prethodni sporazum i mogućnost bescarinskog izvoza u neograničenim količinama ovčijeg i kozjeg sira i voćne rakije. To su novi proizvodi i mogućnost da se trgovinska razmena poboljša – rekao je Nedimović.

Potpredsednik Vlade je dodao da je impresioniran tehnološkim napretkom ruske prehrambene industrije koji je video na Agroforumu u hotelu Hajat.

– Njihove kompanije su dobrodošle ukoliko žele da investiraju u Srbiji. Daćemo im kompletnu podršku za ovakve investicije, jer je razvoj trgovine zajednički interes – naglasio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, nema gotovo nikakvih otvorenih pitanja u poljoprivredi između Rusije i Srbije i zloupotrebe prilikom izvoza robe iz EU preko Srbije iz prošlosti su zajednički savladane.

Nedimović je predočio da je u poslednjih deset godina razmena s Rusijom povećana pet puta i prošle godine je dostigla 480 miliona dolara, s tim da Srbija ima suficit veći od 250 miliona dolara.

– Mi smo otvoreni za dalje razvijanje trgovinskih odnosa, jer obe strane moraju biti zadovoljne – zaključio je ministar.

Istovremeno, on je najavio da će naša zemlja od maja 2022. biti integrisana u ruski informacioni sistem koji prati isporuke voća i povrća u tu zemlju, što će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava s pošiljkom i da mogućnost eventualnih zloupotreba svedemo na minimum.

Potpredsednik Vlade je preneo da je postignut dogovor o tome da dvadesetak srpskih proizvođača voća uskoro usaglasi dogovor sa ruskim partnerima o sklapanju višegodišnjih ugovora o isporuci robe, kojim će biti rešen i problem transporta preko trećih zemalja koji sada usporava izvoz.

Patrušev je istakao da je Srbija važan strateški partner za Rusiju i da dve zemlje aktivno sarađuju u širokom krugu pitanja, uključujući poljoprivredu u kojoj imaju trajan rast robne razmene, koja je prošle godine premašila 500 miliona dolara.

On je dodao da će novi impuls toj saradnji biti početak primene sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

– Obostrani interes razvoja saradnje potvrđuje agroekonomska izložba održana u Beogradu. Uveren sam u to da će to pomoći proširenju naše saradnje u oblasti poljoprivrede i da će robna razmena, koja je već velika, nastaviti da raste – naveo je Patrušev.

Foto: Vlada Srbije, Ministarstvo poljoprivrede Rusije


reklama