Šeflera – zelenilo koje oplemenjuje prostor

683

Poreklom iz jugostočnog dela Azije i australijskog kontinenta, gde može da se nađe spontano u prirodi, šeflera (Schefflera arboricola) se kod nas ubraja u sobno cveće i među najpopuarnijim je biljkama koje krasi naše domove.

Od brojnih varijeteta (neki od njih mogu da budu visoke i preko osam metara), kod nas se obično gaje patuljaste forme koje mogu da dostignu visinu do 1,5 m i 60 cm u obimu.

Odlično podnosi orezivanje, tako da se može postići željena forma (žbun, stablo…), uključujući i bonsai.

Listovi su sjajno zeleni, tamni, svetli, šatirani, što zavisi od varijeteta. Formirani su na dugim lisnim drškama, iz više režnjeva. Kod mlađih biljaka dva do četiri, dok kod odraslih biljaka list čini najčešće šest do osam režnjeva.

Šeflera cele godine može da raste u zatvorenom prostoru. Tokom zime trebalo bi je držati u prohladnoj prostoriji sa idealnom temperaturom od 15 do 18 stepeni. Tako ćemo izbeći pojavu biljnih vaši, kao i opadanje listova izazvano suvim vazduhom, odnosno previsokom temperaturom. Za vreme zime nije potrebno prihranjivati biljku.

Zemlja bi trebalo da bude umereno vlažna, nikako prenatopljena (važi pravilo: bolje suva nego natopljena zemlja).

U periodu aktivnog rasta (od aprila do oktobra) biljku je poželjno izneti na otvoreno, ukoliko temperature to dozvoljavaju, kad se može početi sa prihranom. Odgovarajuća pozicija je hlad, dok u obzir dolazi jedino jutarnje sunce (direktno sunce tokom dana će sigurno ostaviti opekotine na nežnim listovima).

Sa porastom dnevnih temperatura, zalivanje je učestalije, a zemlja se ne sme isušivati između zalivanja.

S obzirom na to da šeflera voli povećanu vlažnost vazduha, preporučuje se što češće orošavanje listova.

Biljke bi trebalo presaditi kad trenutna saksija postane premala, a za supstrat se koristi zemlja za cveće (potrebno je dodati pesak ili prelit kako bi se povećala poroznost).

Razmnožava se pelcerom koji se ožiljava u vodi, a pošto pusti žile sadi se u supstrat.

Šeflera nije zahtevna biljka, lako se uzgaja, ne traži preterano mnogo nege, a brzo raste.

Foto: plantsam.com


reklama