Šemić: „Vino nije piće za opijanje, vino je piće za druženje“

28

Vinski akademik, somelijerka i urednica izdanja „Gault&Millau“ za Sloveniju i Srbiju Mira Šemić održala je predavanje pod nazivom „Tajne u čaši – Osnove degustacije i veštine uparavanja vina i hrane“ u okviru trećeg dana sajma vina „Wine vision by Open Balkan“ i tom prilikom istakla da vino nije piće za opijanje, već piće za druženje.

– Vi ne možete piti vino na prazno. Uvek treba nešto zameziti, pojesti. Vino je pravo društveno piće – rekla je Šemić.

Ona je ocenila da vinogradu ne treba gospodar, već da mu trebe rob i da vinogradar mora da bude „malo lud“ i kreativan da bi se upustio u „ekspediciju pravljenja vina“.

Govoreći o procesu pravljenja vina, ona je navela da vinar odlučuje kakav tip vina će napraviti.

– Grožđe se pročisti, sve trulo se baca van, onda se to stavi u presu. Vinar će odlučiti da li u prešu ide sa peteljkama, ili bez. Ako ide celi grozd sa peteljkom onda pritisak bude mnogo nežniji – rekla je Šemić.

Ona je dodala da vino nastaje procesom fermentacije, šećer se razvije u grožđu i kvasci taj šećer putem fermentacije menjaju u alkohol, pa nastane vino.

Šemić je dalje navela da ako vinar više pritisne grožđe, popucaju opne i umesto belog vina nastane roze ili crveno vino.

– Ostavi se onda par dana ako je belo vino. To može biti jedan, dva, tri dana, zavisi od sorte. Grožđe ima tanju ili deblju kožicu. U toj kožici se nalaze tanini, boje i jako puno drugih hemijskih sastojaka – kazala je Šemić.

Ona je dodala da je gorčina koju osetimo kad popijemo vino posledica tanina koji se nalazi u kožici.

Šemić je istakla značaj vina i za zdravlje i rekla da su crvene boje u kožici dokazano antioksidanti.

– Nema kardiovaskularnih bolesti ako pijete vino. Pa pogledajte Grčka, Francuska… Jako mala raka na crevima, a kardiovaskularne bolesti minorno – ocenila je Šemić.

Ona je rekla da se ocenjivanje vina uvek vrši u čistoj, svetloj dvorani, sa što više belih površina, da bi vino moglo bolje da se vidi.

Oblik čase iz kog se vino degustira je takođe važan, kaže Šemić i dodaje da čaša mora da bude šira da bi vino moglo da „prodiše“ kada se sipa iz flaše.

Šemić je kazala da bi pri degustaciji nos trebalo gurnuti u čašu oko dva, dva i po centimetra, kako bi se najbojle osetile arome vina, pa potom uzeti mali gutljaj u usta.

Prema njenom mišljenu, autohtona srpska sorta smederevka je perfektna.

Foto: Tanjug


reklama