Seoba pčela

205

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, ne može da se zamisliti bez seobe pčela na više paša.

Uspešnim iskorišćenjem dve–tri, a u nekim uslovima i više paša (pogotovo bagremovih), mogu se ostvariti odlični ekonomski efekti, pa se od mnogih pčelara može čuti da „med rodi na točkovima“.

Uz bagremovu, značajne paše se mogu ostvariti i na lipi, livadama i suncokretu.

Seoba pčela, međutim, je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku. Podrazumeva dobru organizaciju na pripremi, utovaru, transportu, istovaru i postavljanju pčelinjaka na novo mesto. Priprema podrazumeva prethodno pronalaženje odgovarajuće lokacije gde se namerava selidba pčelinjaka. Za to je potrebno pribaviti saglasnost vlasnika parcele, dobiti veterinarsko uverenje o zdravstvenom stanju pčelinjaka, kao i svu drugu dokumentaciju po Pravilniku o uslovima, načinu gajenja i selidbi pčelinjaka.

Seoba se obično obavlja noću. Prethodno, na dan uoči selidbe, sve košnice se pregledaju da nemaju nekih pukotina ili otvora kroz koje bi pčele za vreme transporta mogle da izlaze. Košnice čvrsto uvezati da se njeni elementi ne bi tokom vožnje pomerali. Uveče, kad pčele prestanu da izlaze, košnice dobro nadimiti kao bi se pčele dobro nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Košnice zatvoriti mokrim sunđerom ili mrežom kako bi se obezbedila dobra ventilacija u košnici i pčele ne bi ugušile. Ceradu kamiona podignuti sa bočnih strana zbog strujanja vazduha. Pri utovaru, pored košnica utovaraju se i postolja za postavljanje košnica na novoj lokaciji. Po istovaru, trebalo bi sačekati oko pola sata da se pčele smire, nadimiti i povaditi sunđere i mreže. Postupak obaviti smireno kako ne bi došlo do naglog izletanja pčela, gubitka orjentacije i naleta na druge košnice. Zbog mogućih jakih vetrova košnice ostaviti blago svezane ili na poklopce staviti neki teži predmet.

Ozbiljniji (veći, organizovaniji) pčelari su osavremenili ovaj postupak i modernizovali seobu pčela. Ugradnjom košnica u pokretna vozila (kamioni, kontejneri) značajno su povećali svoju mobilnost, smanjili učešće fizičkog rada i ostvaruju značajno veće prinose svojih pčelinjaka.

Izvor: dipl. ing. Svetislav Marković, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Pixabay


reklama