„Severnobanatske žetelačke svečanosti“ u Sajanu čuvaju tradiciju već 26 godina

29

U Sajanu su održane 26. „Severnobanatske žetelačke svečanosti“, manifestacija posvećena očuvanju tradicije, kulture i običaja, žeteocima i predstavljanju starog načina života na selu.

Program je započet ispred Doma kulture, da bi se potom žeteoci uputili defileom ka parceli na kojoj su se nadmetali u ručnom košenju žita. Svakako neizbežan događaj bio je i pripremanje žetelačkog doručka, koji je, kao i svake godine, obilovao domaćom hranom.

Manifestaciji su prisustvovali Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika Kikinde i članice Gradskog veća Valentina Mickovski i Melita Gombar.

– Želja nam je da ovakvim manifestacijama negujemo i čuvamo običaje koji su povezani sa starinskim ručnim načinom košenja žita, što se smatra jednim od najznačajnijih poljoprivrednih radova. Veliki značaj je bio i u jačanju zajednice jer su ovi radovi nekada okupljali veliki broj prijatelja i rodbine – istakla je Melita Gombar.

Manifestaciju je organizovalo Kulturno – umetničko društvo „Adi Endre“ iz Sajana, pod pokroviteljstvom Grada Kikinde, uz podršku Vlade Vojvodine, Mesne zajednice i Fondacije „Betlen Gabor“.

– Cilj nam je da sačuvamo našu tradiciju i da je prenesemo na mlade. Slična manifestacija održana je na tri lokacije u Vojvodini, tako da nismo imali veliki broj ekipa, ali je važno da imamo dosta dece koja su naučila nešto jako lepo – dodala je Šara Benjocki, predsednica KUD-a „Adi Endre“.

Prve Severnobanatske žetelačke svečanosti održane su još 1995. godine.

– Manifestacija je jedinstvena, ne samo u gradu već i u čitavoj Vojvodini i na to smo veoma ponosni. U kontinuitetu je održavano već 26 godina, a siguran sam da ćemo nastaviti i narednih decenija – nadovezao se Zoltan Tot, predsednik Saveta Mesne zajednice Sajan.

Foto: Grad Kikinda


reklama