Simptomi oboljenja biljaka usled nedostatka ili viška hranjivih materija

109

Biljke često pokazuju upadljive simptome oboljenja čiji uzročnici nisu infektivne prirode. Jedan od značajnijih uzročnika takvih oboljenja je nedostatak ili višak hranjivih materija.

Nedostaci značajnih mineralnih elemenata u ishrani su među najzastupljenijim neinfektivnim uzročnicima bolesti biljaka. Oni se nepovoljno odražavaju na razvoj korena i nadzemnih delova biljaka i na njihovo plodonošenje.

Azot je konstitutivni element tako značajnih jedinjenja kao što su hlorofil, hormoni, aminokiseline, proteini uključujući enzime i vitamine. U nedostatku azota biljke imaju usporen rast, mladari su tanki i skraćeni, rastu uspravno. Lišće je sitnije. Takođe, sa starenjem dobija narandžasto-crvenu boju. Česte su i nekroze po obodu starijeg lišća. Kod većeg nedostatka azota odnos korenskog dela prema nadzemnom izdanku je poremećen. Takođe, smanjena je akumulacija šećera koji tada predstavlja ograničavajući faktor u procesu disanja biljaka. Cvetanje biljaka je u značajnoj meri redukovano. Kod trava i žitarica koje pate od nedostatka azota javlja se slabije bokorenje, na stabljikama pojava crvenkastih pruga, dok su im klasovi sitni, zrna nepotpuno razvijena.

Simptomi se mogu ublažiti pa i otkloniti unošenjem u zemljište azotnih đubriva i folijarnom prihranom.

Sa viškom azota biljke su bujnije sa krupnijim i sočnijim lišćem. Povećava se parenhim na račun sklerenhima zbog čega su tkiva sunđerasta, mekša i osetljivija na razne bolesti i mehaničke povrede. U godinama sa češćim i jakim kišama, prvenstveno olujnim, biljke su podložne poleganju, njihov koren je kraći i deblji, a u slučaju suše su manje otporne. Vegetacija se produžuje, a može doći i do promene kvaliteta plodova zbog nakupljanja azotnih jedinjenja na račun belančevinastih. Višak azota u vidu amonijaka izaziva kod biljaka pojavu toksičnosti , pa čak i nekrozu zeljastih delova.

Biljke koje pate od deficita fosfora se mogu lako prepoznati po boji listova, koji su tamno do zagasito zelene i crvenkaste boje usled povećane sinteze antocijana. Višak fosfora u biljkama se retko javlja pošto se njegovi joni u zemljištu brzo vežu.

Kalijum je element koji je veoma bitan za vodni režim biljaka jer snižava koeficijent transpiracije. Značajan je i kao katalizator posebno u redukciji nitrata i u procesima prevođenja skroba u šećer. Ima značajnu ulogu u procesu fotosinteze i u velikoj meri doprinosi povećanim aktivnostima kambijuma.

Nedostatka kalijuma u zemljištu je česta pojava. Manifestuje se žutilom lišća, posebno po obodu. Kod voća – jabuke javlja se izumiranje oboda listova, talasavost i kovrdžanje listova i na kraju, njihovo sušenje i opadanje. Nedostatak kalijuma se može relativno lako rešiti dodavanjem u zemljište većih količina đubriva u vidu kalijumovih soli.

U prirodi su retke pojave viška kalijuma, a ako se to desi tada dolazi do nedostatka kalcijuma i magnezijuma.

Izvor: dipl inž. Ivana Obradović, PSSS Prokuplje

Foto: Free Images


reklama