Sirup od divlje ljubičice – da nazdravimo u čast proleća

182

Nežni, mirisni, ljubičasti cvetovi koji stidljivo proviruju ispod poslednjih tragova snega, greju srca kako dece, tako i odraslih. Ljubičica je jedan od prvih vesnika proleća, a osim što najavljuje najlepše godišnje doba i lepo izgleda, ovaj cvet je vrlo koristan po ljudsko zdravlje.

Da li ste znali da je ljubičica odlična u borbi protiv slabovidosti, glavobolje, reume… Znate li da se njom leče upala pluća i bolno grlo? Osim toga, ona smanjuje stres, ublažava infekcije, a u prirodnoj kozmetici se smatra nezamenljivim čistačem nežne kože lica.

Naravno, ljubičice treba brati na obodima šuma, uz reke, u prirodi, gde je čisto i nezagađeno. Od njih možete spravljati eterična ulja, sokove, sirupe, slatko, liker… Mi vam za početak predlažemo sirup od ljubičice, idealno piće da dočekate i na pravi način proslavite dolazak proleća.

Sirup od ljubičice se pravi veoma lako i brzo. Odlikuju ga neobična, lepa aroma, zanimljiva boja i prijatan, osvežavajući ukus. Za početak, potrebno je ubrati oko 100g cveta ljubičice. Cvetove oprati, pa preliti sa 200ml vrele, prokuvane vode.

Sve ovo ostaviti tokom noći, kako bi ljubičice pustile boju i aromu. Sutradan drvenom kašikom izgnječite cvetove, pa procedite.

U ovako pripremljenu tečnost dodajte med ili šećer – po želji. Zagrevajte na tihoj vatri, ili još bolje, na pari, i mešajte sve dok se zaslađivač ne otopi. Sipajte sirup u čiste flaše i čuvajte u frižideru. Pre posluživanja, razblažuje se vodom po ukusu, kao bilo koji drugi sirup. A evo i jednog malog trika: kada sipate sok u čaše, tik pred serviranje kapnite 2-3 kapi limunovog soka i gledajte kako tečnost postepeno menja boju iz plave u ružičastu. Prijatno!

Foto: Image by jcomp on Freepik; Pixabay; AgroTv


reklama