Skaevola – biljka koja obožava sunce

88

Skaevola (Scaevola aemula) je izuzetno bujna, bogata biljka visine do 40 cm, koja cveta do kasne jeseni.

U visećim korpama u kombinaciji sa stojećom muškatlom, skaevola može imati zaista zadivljujući izgled. U cvetnim lejama dobro se kombinuje sa rudbekijom ili sličnim visokim perenama. Ovakva kombinacija izgleda kao da ste rudbekiju odenuli u lepu plavu suknjicu.

Postoje dve glavne forme skaevole – poluviseća, koja pravi uspravan grm koji blago pada preko saksije, i viseća sa dugim granama koje padaju preko saksije i spuštaju se nešto ispod nje.

U našem podneblju odlično uspeva jer joj odgovaraju veoma osunčane pozicije.

Skaveola cveta od sredine aprila, pa do kasne jeseni, a za cvetove je karakteristično da nemaju poseban miris.

Biljci odgovaraju vrlo sunčane pozicije. U hladovini i dubljoj senci intenzitet cvetanja je smanjen, a cvetne grane dobijaju rastresit izgled. Zato, za skaevolu izbegavajte hladovinu.

Skaevola je toploljubiva biljka, pa bi je trebalo gajiti na temperaturama od 20 do 30°C, mada može dobro da podnese i noćne temperature koje padaju i do 13°C.

Što se zalivanja tiče, tu ne bi trebalo preterivati jer će doći do pojave žutila listova. Voda za zalivanje obavezno mora da bude odstojala, a još bolje bi bilo da koristite kišnicu.

Sa svakim zalivanjem potrebno je dodati biljci hranu kroz vodorastvorljivo đubrivo za cvetajuće biljke. Skaevola trpi dosta visok sadržaj soli, pa će joj možda biti potrebno da je na svako peto zalivanje zalijete čistom vodom. U toku leta, kad biljke zalivate i do dva puta na dan, slobodno dozu hrane smanjite na pola, ali je dodajte sa svakim zalivanjem. Ovo je biljka koja troši mnogo gvožđa, pa prilikom kupovine đubriva proverite da li ono u sebi sadrži i taj element. Gvožđe, inače, možete i posebno dodati zalivanjem kroz preparat Sequestren (1 g/1 l vode).

Skaevola se sadi u visećim korpama ili u velikim baštenskim saksijama. Ukoliko je sadite u otvorenim cvetnim lejama, u zemlju obavezno dodajte 5 l treseta na m2 i sadite u razmaku od oko 40 cm. Ovo je krupna biljka koja, ukoliko se dobro hrani, vrlo brzo pokrije ovu površinu.

Treset je obavezan supstrat za skaevolu, jer za lep i dobar rast traži pH od 5,5 do 6,3.

Orezivanje skaevole dolazi u obzir samo ako neke grane u toku leta stradaju od vrućeg vetra. U ovom slučaju odstranite kompletan osušeni deo do zdravog stabla.

Razmnožava se reznicama koje je potrebno staviti na toplo i svetlo mesto uz upotrebu hormona za ožiljavanje. Ako skidate reznice, onda to činite u toku maja kako biste već do leta dobili lepe biljke.

Skaevola je vrlo jednostavna za gajenje ukoliko se redovno hrani i zaliva. Problemi nastaju kada se zaliva hladnom vodom, pogotovu u toku leta, kao i kada se preterano zaliva.

Foto: Pixabay


reklama