Skok cena pčelinih proizvoda u BiH

12

Cene pčelinjih proizvoda u BiH doživele su značajan rast, a poskupljenje je, kako kažu pčelari, uzrokovano lošom godinu u pčelarstvu i značajnim poskupljenjem opreme, dok je potražnja veća nego ikada, jer ljudi na razne načine jačaju imunitet tokom pandemije.

Prema rečima Asmira Lišančića, predsednika Udruženja „Sana med“ iz Sanskog Mosta, kilogram propolisa na tržištu trenutno košta 200 KM po kilogramu, a ranija cena ovog pčelinjeg proizvoda iznosila je 120 maraka.

– Manje količine proizvedenog meda odrazile su se automatski i na njegovu cenu, pa kilogram kvalitetnog meda košta dvadesetak maraka, znači u proseku je skuplji za pet maraka u odnosu na ranije. Pčelare najviše brine poskupljenje opreme. Sada, recimo, maticu na tržištu ne možete kupiti ispod 20 maraka i sve to poskupljuje proizvodnju – kaže Lišančić za „Nezavisne“.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, kazao je da su na više cene pčelinjih proizovoda uticale dve loše godine koje su iza nas.

– Na tržištu trenutno vlada nestašica propolisa, te kako vreme odmiče teško ga je naći i za 200 KM – kazao je Barašin.

Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivednom fakultetu u Banjaluci i dugogodišnji pčelar, ističe da je na tržištu nestašica propolisa i da se nudi u malim količinama.

– Razlog tako visoke cene propolisa nije mi ipak poznat, jer na propolis ne utiču klimatske promjene kao što utiču na proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Kad je u pitanju propolis, to je nešto što je svojstveno pčelinjem društvu, proizvodnja propolisa ide svojim tokom i on se može planirati u toku godine nezavisno od uticaja klimatskih prilika – ističe Mirjanić.

Kako kaže, zato mu nije poznat validan razlog zašto je cena ovog pčelinjeg proizvoda sada ovoliko visoka.

– Sad kilogram propolisa košta i preko 200 KM, dok mu se ranije cena kretala od 100 do 120 KM. Uglavnom, pčelari se snalaze na sve moguće načine kako do propolisa doći, s obzirom na veliku potražnju propolis kapi u doba pandemije, jer smatra se da svaki priprodni antibotik će ljudskom organizmu pomoći u prevenciji i povećanju imuniteta u borbi protiv virusa – pojašnjava Mirjanić.

Prema njegovim rečima, zbog loših godina što se tiče prinosa na tržištu je prisutna nestašica meda, te su sadašnje količine koje pčelari imaju poslednje.

– Kod nas su cene od 15 do 20 KM, zavisno od pčelara, ali što se tiče FBiH, cene su odavno prešle 20 maraka za kilogram meda – kazao je Mirjanić.

Epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, ali i slabi prinosi u prošloj godini, uslovili su da se u istočnoj Hercegovini kod pojedinih pčelara poveća i cena kilograma meda, ali i ostalih pčelinjih proizvoda.

Cena tegle meda, koja je i ranije u Hercegovini koštala 18 maraka, trenutno je kod većine pčelara porasla na 20 maraka, ali su poskupeli i propolis i matični mleč.

Obrad Ninković, predsednik trebinjskog Udruženja pčelara „Leotar“, kaže da je on sav svoj med već prodao i da ga je u poslednje vreme prodavao po 20 KM.

– Svi oni koji pre korone nisu uzimali med, sada ga konzumiraju zbog njegovih lekovitih svojstava, tako da je i cena meda, kao i svake druge robe, s obzirom na povećanu potražnju, porasla. Ja sam svoj med prodavao po 20 maraka, ali ga više nemam da mi nude ne znam koju cenu, dok ostale proizvode i ne prodajem – kaže Ninković.

On dodaje da je povećanu cenu uslovila i loša medonosna sezona u prošloj godini, pa su meda imali samo oni pčelari koji su svoje pčele selili u severnije krajeve gde je bolje medilo.

– Pri kraju su zalihe meda, kojem je cena 20 maraka, dok je cena bočice od 20 mililitara matične mleči 20 evra, a ista količina propolisa je kod mene osam maraka – kaže pčelar Radivoje Maksimović.

Ima i onih pčelara koji nisu želeli da povećavaju cenu svog meda, ali ni ostalih pčelinjih proizvoda upravo zbog korone.

– Selio sam pčele u severnije krajeve, pa sam imao i dobar prinos, tako da još imam dovoljno meda za prodaju i prolazi mi odlično, ali ne želim da povećavam cenu dok traje pandemija, jer su vremena teška i narod nema novaca, a mene neće obogatititi razlika od dve marke – tvrdi dugogodišnji pčelar iz Trebinja Petar Kovačević.

On dodaje da ne prodaje matični mleč, a cena propolisa kod njega je pet maraka za 20 mililitara.

Izvor: Nezavisne

Foto: Pixabay, Free Images, Unsplash


reklama