Skok cene kukuruza u BiH zbog uzgoja svinja u Kini

31

Cena kukuruza u Republici Srpskoj početkom ove godine dostigla je i do 0,46 KM po kilogramu, te je tako ova žitarica za osam feninga skuplja u odnosu na cenu krajem prošle godine, kad je kilogram koštao 0,38 KM po kilogramu, a poljoprivrednici ističu da godinama unazad nije bila bolja.

Stojan Marinković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je razlog većih cena najviše to što je Kina otkupila velike količine.

– Kina podiže proizvodnju svinja na svom tržištu za 10 do 15 procenata, a da bi to uradila, ona je prvo krenula sa obezbeđivanjem dovoljne količine stočne hrane, pre svega žitarica – kazao je Marinković.

On je dodao da su zbog toga prošle jeseni svoje brodove poslali u Crno more, gde su utovarali sve vrste žitarica i komponenti za stočnu hranu.

– Oni su apsorbovali najveći deo jesenje žetve i kod nas i u zemljama u regionu, što je izazvalo određeni poremećaj cena, tako da sve kulture beleže nesvakidašnji porast cena – kazao je Marinković.

Prema njegovim rečima, sada su stočari u još većem problemu, jer, kako kaže Marinković, kada se uzmu sadašnje cene žitarica s jedne strane, i jako niske cene mesa s druge strane, dobije se još jedan korak prema propasti domaćih stočara.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, ističe da bez obzira na to što je cena kukuruza dostigla rekord, poljoprivredni proizvođači u ovom momentu nemaju kukuruz koji bi prodali za 46 KM za sto kilograma.

– Mi smo na jesen kukuruz prodavali po ceni od 26 do 32 feninga po kilogramu, jer je malo poljoprivrednika koji imaju mogućnost skladištenja i čuvanja kukuruza pa da mogu da čekaju bolju cenu kakva je sada – ističe Radić.

On dodaje i da će sadašnja poprilično visoka cena ove žitarice uticati na to da se stočari teže odluče da uzgajaju velika grla stoke.

Da je sadašnja visoka cena kukuruza dobra samo za ratare koje se bave jedino proizvodnjom kukuruza, smatra i Ljubo Maletić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Semberija“.

– Sadašnja cena kukuruza jako je dobra samo za one ratare koje se bave proizvodnjom kukuruza, mada za poljoprivrednike koji se bave i stočarstvom ovo nikako nije dobro, jer ne mogu na taj način prehraniti stoku koju imaju, a znamo da su cene mesa jako niske – kazao je Maletić.

Prema njegovim rečima, mali je broj poljoprivednika koji bi mogao da ima dobit od povećanja cene kukuruza, jer kako kaže, samo su retki oni koji imaju gde da skladište i čuvaju kukuruz i da čekaju veće cene.

I iz jedne poljoprivredne apoteke u Banjaluci „Nezavisnim“ su potvrdili da je cena po kilogramu 0,46 KM, a da je do kraja 2020. godine ona bila 0,38 do 0,42 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Pixabay, Free Images


reklama