Skoro duplo manji izvoz gljiva iz BiH

13

Tokom prva tri meseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u istom periodu izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primećuje pad izvoza u vrednosti od 186.608 KM.

Naime, kako su rekli, zemlje u koje se najviše izvozilo za prva tri meseca ove godine jesu Italija, Slovenija i Srbija.

– Tokom tri meseca ove godine uvezeno je gljiva u vrednosti od 52.986 KM, dok je lani u istom periodu uvezeno gljiva u vrednosti 88.455KM. Vodeće zemlje uvoza ove godine bile su Hrvatska, Srbija i Italija – kazali su iz UIO BiH.

Ističu da je tokom cele prošle godine BiH uvezla gljiva u vrednosti od 360.413 KM, dok je izvezla šumske kraljice u vrednosti većoj od 7 mil KM.

Iako je BiH godinama unazad beležila rast izvoza gljiva, ove godine situacija je drugačija, te kako kaže Marko Mijatović, predstavnik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske, više je razloga zbog čega se beleži pad izvoza.

– Jedan od razloga je to što su u prethodnim godinama naši kupci napunili skladišta našim gljivama. Drugi razlog zbog čega naručuju manje količine je zbog krize koja je prisutna u svetu, a nikako zbog cena koje su skoro pa iste kao i ranijih godina – kazao je Mijatović, koji je ujedno i direktor firme Smrčak Zvornik.

Kako je pojasnio, kupci koji su ranije kupovali gljive iz BiH sada uzimaju robu nižeg kvaliteta, ali i nižih cena.

– Što se tiče naše firme, mi izvozimo samonikle gljive, a to su vrganj, lisičarka, smrčak i crna truba – kazao je Mijatović i istakao da najviše izvoze u Nemačku, Francusku i Švajcarsku.

Mujdin Tokić, predsednik Grupacije proizvođača micelija, komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, istakao je za „Nezavisne novine“ da se u prva tri meseca ove godine beleži pad izvoza jer, kako kaže, iz BiH se najviše izvoze šumske gljive.

– Prošle godine je bilo manje šumskih gljiva zbog klimatskih uslova koji su bili jako loši i nikako nisu pogodovali uzgoju gljiva – kazao je Tokić.

Dodao je da se uglavnom iz BiH izvozi sušena gljiva, tako da ju je, kako kaže Tokić, bilo u malim količinama.

– Nadamo se da će se u narednim mesecima popraviti situacija što se tiče izvoza, te da će biti približno stanje kao i ranijih godina – kazao je Tokić.

Naveo je da se s tržišta BiH gljive najviše izvoze u zemlje regiona, Srbiju, Severnu Makedoniju i manje količine u Hrvatsku.

– Neke količine, najčešće šitaki gljiva, izvoze se u zemlje EU – rekao je Tokić.

Pojasnio je da je BiH bogata gljivama, te da ima geografske i klimatske uslove za proizvodnju, a pored toga i tradiciju, odnosno naviku bavljenja gljivama.

– Takozvano gljivarenje je prisutno u našem narodu, imamo praksu da ubiremo te plodove i da vodimo računa o tome – kazao je Tokić.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama