Skoro milion svinja manje na danskim farmama

448

Danska je vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja svinja, ali ovaj sektor poljoprivrede pogođen je velikom krizom.

Naime, kako navodi „LandbrugsAvisen“, broj svinja u danskim štalama značajno je manji u odnosu na prošlu godinu. Statistički podaci iz jula pokazuju da je skoro milion manje grla.

Zabeležen je pad populacije svinja od 7,5 odsto, što znači da je ukupan broj sada 12,2 miliona.

Zabrinjavajuće je što je broj krmača pao za 7,9 odsto i sada ih je 968.000. Najveći pad je zabeležen kada je u pitanju broj suprasnih krmača, koji je manji za 8,7% i iznosi 548.000 jedinki.

Statistika pokazuje da je to rezultat loše ekonomske situacije. Veliki broj proizvođača je smanjio broj grla na farmama, dok su drugi delimično ili potpuno prestali sa proizvodnjom.

Prema podacima iz 2021. godine, broj farmi svinja sa punim radnim vremenom je manji, a poslovni rezultat je pao sa oko 350.000 evra u 2020. na nešto više od 107.000 evra u 2021. godini. Glavni uzrok ovakvom stanju je pad prodajnih cena prasadi i tovljenika.

U prvom kvartalu 2022. godine drastično je smanjen uvoz svinjetine u Kinu i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, objavio je „Agrarheute“.

Tada su iz carinske uprave pojasnili kako se takav razvoj situacije može pripisati rastućem stepenu samodovoljnosti i manjoj potražnji na domaćem tržištu, jer je stanovništvo moralo da poštuje stroge mere protiv pandemije kovid-19. Uvoz mesa i nusproizvoda je od januara do marta 2021. godine pao za 958.000 tona, na 1,67 miliona tona, što je silazni trend od 36,5 odsto.

Rekord u padu proizvodnje zabeležen je i u nemačkom svinjogostvu. Tamošnji Federalni zavod za statistiku je objavio kako je evidentiran pad za oko 10 odsto u prvom kvartalu u odnosu na 2021. godinu.

Manje je oko 1,34 miliona tovljenika nego prošle godine. Osim pada broja svinja i tovljenika, Nemačka je zabeležila i manji ukupan broj zaklanih životinja.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama