Skup o ekološkoj proizvodnji lekovitog bilja

9

Klaster “Dunav – Bačko Novo Selo” i Centar za organsku proizvodnju iz Selenče organizuju 17. septembra okrugli sto “Ekološka proizvodnja i prerada lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, razvoj ruralnog turizma”.

Ovaj događaj je regionalnog karaktera – prisustvovaće stručnjaci iz naše zemlje, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Okrugli sto počinje u 10 časova u sali Mesne zajednice u Bačkom Novom Selu.

– Ovom manifestacijom želimo da ukažemo na mogućnosti poslovanja i zapošljavanja u ruralnim sredinama u oblasti proizvodnje organskog lekovitog začinskog i aromatičnog bilja, a naročito više faze njihove prerade, kao i razvoja turizma oslonjenog na ponudu ruralnih sredina. Poseban cilj nam je stvaranje uslova za angažovanje, ostanak i povratak mladih na selo – ističu organizatori.

Manifestacija se organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Opštine Bač, kao i uz pomoć portala “Agrosmart” i Mesne zajednice Bačko Novo Selo.

Predviđeno je nekoliko stručnih predavanja a jedno od njih je na temu “Lekovito, aromatično i začinsko bilje u Srbiji – stanje i perspective”, o čemu će govoriti dr Milica Aćimović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

O biotehnološkoj proizvodnji mikrobioloških preparata za zaštitu i ishranu bilja kao doprinosu razvoju organske poljoprivrede izlagaće dr Ivana Pajčin, naučni saradnik na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i dr Jovana Grahovac, vanredni profesor na istom fakultetu.

Na temu “Ukus i miris ruža“ pričaće master inž. poljoprivrede Biljana Božović Tanjga iz firme “Pheno Geno Roses” doo iz Ostojićeva.

Iskustvo u gajenju i preradi lekovitog i aromatičnog bilja preneće uspešni proizvođači Mejra i Sakib Halilović iz Nišića u BiH, o konvencionalnim i modernim tehnikama ekstrakcije iz lekovitih biljaka govoriće master inž. tehnologije Ivana Dimić, Tehnološki fakultet, Novi Sad, dok će iskustva u ruralnom turizmu u Bačkom Monoštru preneti Jelisaveta Bešenji.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu u Bačko Novo Selo i prisustvuju ovoj stručnoj manifestaciji.

AGENDA

Izvor: Agrosmart

Foto: Pexels


reklama