Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama

14

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da se jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbedjuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

Po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom “za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona”.

Posle stupanja izmena na snagu, navedeno je u propisu, “vodno zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje, direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava, radi vadjenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, izabranom izvodjaču radova”.

Poslanici su potvrdili i Ugovor Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj o zajmu za Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu, kao i Sporazume Srbije sa Islandom i Švajcarskom o poljoprivrednim proizvodima.

Usvojen je i Predlog zakona koji je podnela Vlada o potvrdjivanju izmena i dopuna 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 i 35 Carinske konvencije o međunarodnom prevozu robe na osnovu isprave za MDP (Karneta TIR) (Konvencija TIR, 1975).

Foto: Unsplash


reklama