Slatko od ruža

90

Ruža važi za najlepši cvet, i često za nju kažu da je „kraljica među cvetovima“. Iako su kozmetički preparati na bazi ove biljke veoma popularni i dan-danas, tradicija pripremanja slatka i soka od ruže je gotovo pala u zaborav. 

Jedan od glavnih uzroka za ovo je i to što se ruže slabije gaje, pogotovo one od kojih se spravlja ova poslastica. Tradicija nalaže da se za slatko koriste „majske ruže“, poznate i kao „đulberšećerke“, odnosno „ruže kupusarke“. Ove ruže se ne kaleme, sitnije su, latice su im mekše i razbarušene, gotovo nalik na karanfil. Uz to, mirišu mnogo jače i opojnije. Za svakih 60 g latica potrebno vam je litar vode, kilogram šećera i sok od jednog limuna ili kesica limuntosa.

Za početak, odvojte latice od ostatka cveta. Stavite ih u cediljku i kratko isperite hladnom vodom. Uzimajte po prstohvat latica, pa ih isecite na 2-3 dela. Ovako isečene latice treba ubaciti u proključalu vodu i kuvati 15 minuta na srednjoj temperaturi. Nemojte se zabrinuti – u momentu dodavanja ruža u vodu, poprimiće ružan izgled, i postati gotovo zelene.

Posle 15 minuta kuvanja, dodaje se šećer, a potom i sok od limuna ili limuntos. Tada će smeša opet poprimiti privlačnu boju rubina. Slatko se dalje ukuvava, dok ne poprimi željenu gustinu. Nakon sklanjanja sa vatre, vrelo slatko sipajte u vrele tegle, a potom ih zatvorite i prevrnite  naopačke. Na taj način će visoka temperatura ubiti mikroorganizme i slatko će moći duže da se očuva.

Ova neobična poslastica na stolu će zasigurno obradovati svakog gosta u vašem domu.

Foto: Pixabay

 

 


reklama