Slave podižu cenu mesa

16

Cena svinjetine, koja je dugo stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto. U jeku priprema slavskih trpeza, sve do novogodišnjeg slavlja, ovo meso tradicionalno dobija na značaju. Očekuje se da će i ovog puta najviše poskupeti prasetina.

Za uzgajivače svinja trenutna cena je predugo na niskom nivou, jedva podnošljivom za tov. Kilogram svinjskog buta u radnjama košta malo više od 400 dinara i očekuje se da će praznična potrošnja taj trend nakratko da zaustavi. Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju „uništio“ nekontrolisani uvoz.

– Sigurno je da će prasetina poskupeti. Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja. Zato praška šunka u „Matijeviću“, koji je najveći uvoznik, može da košta 500 dinara za kilogram, a isto to u „Carnexu“ staje 1.280 dinara – objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik prasetine „ojačati“ za petinu.

– Ogromne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi – ogorčen je Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge „Spas“, i dodaje:

– Stočni fond nam iz godine u godinu opada. Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta.

Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra, potvrdio nam je i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.

– Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara za kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti 200 dinara. Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište – objašnjava Major.

On kaže da u zapadnoj Evropi ranije nije postojala tradicija klanja

– Sada su oni počeli da prerađuju praseće meso, da vade kosti i filuju ga tako da bude spremno za pečenje. Ukoliko se takvo meso iz uvoza pojavi kod nas, od zakržljale prasadi, koja nije mogla da ide u tov i koja je tretirana antibioticima i raznim lekovima, sigurno neće biti dobro našim potrošačima – zaključuje Major.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay


reklama