Smanjene investicije u ’zelenu’ energiju

19

Globalne investicije u ’zelenu’ energiju su prošle godine smanjene za 18 odsto, na 287,5 milijardi dolara zbog velikog pada cena prateće opreme i manje potrošnje Kine i Japana na takve projekte, javlja Rojters, a prenosi Politika.

Ulaganja Kine u obnovljive izvore energije, kao što su vetar i solarna energija, iznosila su 87,8 milijardi dolara. To je za 26 odsto manje u odnosu na istorijski maksimum od 119 milijardi dolara iz 2015. godine, prema godišnjem izveštaju istraživačke organizacije BNEF.

Istovremeno, japanske investicije su pale za 43 odsto, na 22,8 milijardi dolara. Prema rečima direktora BNEF-a za Aziju, Džastina Vua, posle višegodišnjih rekordnih investicija, Kina i Japan smanjuju gradnju novih velikih projekata i okeću se ka kapacitetima koji su već instalirani.

Uprkos tome što su ukupne investicije smanjene, ulaganja u plutajuće vetroparkove na okeanskoj ili morskoj pučini su prošle godina dostigla rekordnih 29,9 milijardi dolara, što je za 40 odsto više nego u 2015. godini. Akvizicije u oblasti ’zelene’ energije su prvi put u 2016. godini probile granicu od 100 milijardi dolara, budući da je vrednost akvizicija dostigla 117,5 milijardi dolara, što je skok u odnosu na 97 milijardi dolara iz 2015. godine.

Foto: Cover Images


reklama