Snaga ženskog preduzetništva i domaći kvalitetni organski proizvodi

60

Paletu proizvoda kompanije „Dolovac“ čine organsko voće i proizvodi poput matičnih sokova od maline, kupine, jagode, jabuke, šljive, a posebno se izdvaja sok od višnje koji se proizvodi od oblačinske višnje, jedinstvene sorte koja potiče iz Srbije. Ovaj proizvod nosi i žig „Čuvarkuću”, projekta Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji”, kao potvrdu kvaliteta proizvoda u koji su utkani domaće znanje, umeće, resursi i pre svega ljubav.

U kompaniji ističu da su ponosni što njihovi proizvodi nose žig „Čuvarkuću“ jer se time čuvaju retke sorte iz Srbije.

– Uključivanjem u projekat „Stvarano u Srbiji“ naši proizvodi su dobili na tržišnoj prepoznatljivosti, većoj promociji, a značio nam je i nastup na štandu na sajmu Etno hrane i pića i na Novosadskom sajmu – objašnjava Ana Dolovac Šarović, vlasnica firme „Dolovac organic“ i diplomirani inženjer poljoprivrede, a ujedno i mlada žena, supruga i preduzetnica, kako voli da istakne.

Firma „Dolovac“ nastala je iz porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi proizvodnjom organskog voća, objašnjava Dolovac Šarović i dodaje da se porodično imanje nalazi nedaleko od Novog Sada, a pruža se kao oaza u srcu futoškog atara. Na površini od 3 ha zasnovan je organski zasad voća – kruške, jabuke, aronije, breskve, šljive, a u bio-bašti sa puno pažnje neguje se povrće.

– Bavimo se organskom proizvodnjom, prateći sve standarde kvaliteta i tehnologije. Naš cilj je da prerađujemo voće bez dodataka vode, šećera i aditiva. Na taj način postižemo da voće sačuva sve svoje nutritivne vrednosti, zapravo produžavamo vek trajanja organskog voća. Prerada sirovina predstavljala je neophodan korak u daljem razvoju i podizanju proizvodnje na viši stepen. Iskustvo starijih generacija, porodična tradicija glavni su pokretači našeg proizvodnog razvoja – kaže Ana i dodaje da porodica i ljubav predstavljaju posebnu podršku.

Tokom 10 godina postojanja firme bilo je puno uspona i padova, a finansije su predstavljale najveći izazov.

– Moja porodica osnovala je organski voćnjak, a ja sam odlučila da napravim korak u nešto novo i nepoznato za mene, u uđem svet ženskog preduzetništva! Moja želja je bila da produžim rok trajanja organskom voću i da stvorimo brend „Dolovac organic“, koji ne samo da je prepoznatljiv po kvalitetu proizvoda, već da iza njega stoji tim različitih generacija koji daje doprinos realizaciji. To je retkost – zaključuje Ana.

Nameru da proizvode hranu za dobrobit svakog ko želi da se hrani zdravo, prepoznale su i institucije, nevladine organizacije, Privredna komora Srbije, veliki trgovinski lanci, fakulteti i brojne druge organizacije koje su im dale vetar u leđa.

– Sa ponosom stojim iza svakog organskog proizvoda. Takođe smo ponosni i na sok od paradajza koji se priprema bez soli, drugog povrća i začina. Paradajz nije kuvan već ceđen, svojstven ukusu svežeg paradajza – kaže ova preduzetnica i dodaje da će u ponudi pored organskih sušenih voćnih rolnica koje su omiljene među najmlađim potrošačima, uskoro u ponudi biti i novi proizvodi – organski kompoti i voćni namazi.

Foto: PKS


reklama