Sok od zove – lekoviti nektar po starinskom receptu

339

Zova, odnosno bazga, spada u najstarije poznato lekovito bilje. Još Hipokrat je govorio da je cvet zove toliko lekovit, da može da zameni sve druge lekove. I delimično je bio u pravu, naime, cvetovi zove su bogati flavonoidima, glikozidima, taninima, karotenima, vitaminom C i brojnim drugim lekovitim sastojcima. Osim izuzetnog ukusa, sok od zove je odličan za lečenje degenerativnih bolesti, u prevenciji karcinoma, čišćenju organizma od toksina, i vrlo efikasan za ubrzavanje mršavljenja. 

U maju i junu zova cveta, i to je pravi trenutak da njenu prelepu aromu sačuvamo i za hladnije dane. Berba se vrši po suvom i lepom vremenu. Veoma je bitno da zovu berete sa žbunova udaljenih os saobraćajnica i drugih vidova zagađenja. Bere se cvet po cvet i odlaže u kesu, kako bi se očuvala njihova čistoća i svežina.

Aromatični sirup prema receptu naših baka pravi se u razmeri 10 cvetova zove : 1 litar vode : 1 kg šećera : 1 limun : 1 kesica limuntusa. Količina se može prilagoditi vašim željama i potrebama, ali je važno držati se razmera sastojaka. Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa čepovima za skladištenje. Ukoliko vam se čini da je količina šećera prevelika, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem navedene količine rizikujete kvarenje sirupa.

Cvetove zove treba potopiti u vodu sa limuntusom i na kriške isečenim limunovima sa korom. Ukoliko brinete zbog ostataka pesticida na kori limuna, ovde možete pročitati savet kako da ih uklonite sa kore pre pripreme sirupa. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugi dan tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje, kako bi se šećer rastvorio.

Nakon toga, sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene flaše. Ukoliko sirup pripremite po ovom receptu, moći ćete da ga čuvate do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Foto: Pixabay

 


reklama