Solanum – lepotan koji ne traži mnogo pažnje

39

Solanumi, plavi i beli (Solanum crispum, Solanum jasminoides), su vrlo velike i bujne puzavice koje mogu da narastu i do šest metara visine. A i pored toga što je puzavica, solanum je popularno gajiti i kao malo stablo ili žbun, što se vrlo lako postiže jakim orezivanjem i tretiranjem hormonom za zaustavljanje rasta.

Poslednjih godina se kod nas mogu nabaviti velike biljke formirane kao stablo sa krošnjom što je veoma dekorativna forma.

Solanum cveta u drugoj polovini vegetacije, odnosno od sredine juna pa do duboke jeseni, a cvet nema poseban miris.

Solanum se sadi kao puzavica uz jak oslonac ili kao malo stablo u velikim baštenskim saksijama. Kao donji sprat u saksijama vrlo lepo mogu da izgledaju viseće verbene ili bidens.

Najbolje pozicije za solanum su one na kojima će imati sunca, mada može da izdrži i manju senku.

U našim uslovima ne prezimljuje, pa je solanum dobro gajiti u velikim baštenskim saksijama u kojima prezimljuje u prostorijama na temperaturi od 0 do 5 stepeni. Sa druge strane, odlično podnosi visoke letnje temperature.

Zalivanje odstajalom vodom je dobro, ali može da podnese i hladnu hlorisanu vodovodnu vodu, tako da solanum, po pitanju navodnjavanja, nije zahtevna vrsta. Obavezno ga pri svakom zalivanju prihranjujte na sledeći način: do juna đubrivima za zelene biljke, kako bi napravio što veću zelenu masu, a od juna đubrivima za cvetajuće biljke da bi se pospešilo snažno cvetanje. U avgustu prestanite sa prihranjivanjem.

Solanum se sadi u dobro dreniranim supstratima. Može da bude mešavina treseta i komposta. Nije posebno izbirljiv, ali svakako mora da bude supstrat koji je dobro ocedan. Ne podnosi vodu koja se zadržava oko korena.

Umetnost je orezati solanum i od njega napraviti lepo stablo. Uglavnom se skidaju svi izbojci na visini do jednog metra, a onda se pušta da se slobodno razgranava. U ovoj fazi dobro je tretirati ga hormonom za zaustavljanje rasta kako se grane ne bi previše izduživale. Ukoliko ne radite sa hormonom, onda sve grane još jednom orežite. Održavanje stabla na solanumu je stalni posao, jer on neprestano tera bočne izbojke.

Solanum se razmnožava skidanjem reznica u toku avgusta na temperaturi od 22°C uz obaveznu upotrebu hormona za ožiljavanje drvenastih reznica.

Sve u svemu, solanum je vrlo jednostavan za gajenje, a pravljenje malih stabala pravi je izazov za pasionirane ljubitelje ove biljke.

Takođe, trebalo bi znati da su plodovi solanuma otrovni.

Foto: Envato, Pixabay, Wikipedia


reklama