Solomonov čvor – motiv koji „spaja” majstore pustovanja vune Srbije i BiH

35

Više od 20 žena iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavilo je umeće izrade rukotvorina drevnom tehnikom pustovanja vune predstavnicima republičkih institucija i međunarodne zajednice, tokom Diplomatskog dana, upriličenog u sklopu prve kolonije pustovanja koja se održava u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici.

Koloniju su organizovali NALED i Etno mreža, u partnerstvu sa udruženjem Bosanske rukotvorine, kroz projekat „Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata”, koji se sprovodi uz podršku EU. Tokom kolonije, najviše su rađeni komadi sa motivima mozaika Carske palate, a najzastupljeniji je Solomonov čvor.

Potpredsednica Vlade, predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je događaj svojevrsni omaž narodnom stvaralaštvu, ali i snažan podsticaj osnaživanju i unapređenju ekonomskog položaja žena i to prevashodno u seoskim područijima.

– Dela vrednih ruku žena biće predstavljena posetiocima, a mnogi primeri ove radinosti imaće priliku da budu predstavljeni ne samo ovde već i mnogo šire, u Evropi i svetu. Tako širimo i predstavljamo bogatstvo, lepotu i raskoš narodne radinosti i našeg stvaralaštva. Iako smo skloni da shodno novim trendovima sve više budemo fascinirani tenološkim napretkom i digitalnim sadržajima, ne smemo nikada da zaboravimo na važnost očuvanja naših korena – kulturnog nasleđa koje je identitet jednog naroda i svake države. Očuvanje kulturnog nasleđa je jedan od prioriteta kulturne politike Republike Srbije. U tom cilju, uz izvanrednu saradnju sa Etno mrežom, Ministarstvo kulture od ove godine sprovodi i konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene – rekla je Gojković i dodala da značaj Kolonije potvrđuje i podrška Evropske unije ovom projektu.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva navodi da je Evropa ključna destinacija kulturnog turizma i da će EU nastaviti da podržava i promoviše i kulturno nasleđe Srbije.

– Delimo istu istoriju, kulturu i, iskreno se nadam, zajedničku budućnost. EU je podržala očuvanje i rekonstrukciju brojnih objekata srpske kulturne baštine, a podržava i promoviše individualni doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, slaveći napore pojedinaca da zaštite svoje kulturno nasleđe i identitet svojih zajednica i gradova. To činimo kroz nedavno ustanovljenu nagradu „Heroj nasleđa” i projekte poput ovog, koji zahvaljujući našem Programu prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovini podržava najmanje 60 zanatlija i majstora iz 18 opština u dve države, a svi su heroji baštine za sebe – rekla je ona.

Ambasador Kanade Džajlz Norman, nosilac NALED Strele za podršku ekonomskom osnaživanju žena i mladih kroz zaštitu kulturnog nasleđa naveo je da Kanadski fond podržava rad Etno mreže na ekonomskom osnaživanju i rodnoj ravnopravnosti kroz podršku zanatskim kolonijama i izložbi minijatura sa ciljem da kulturno nasleđe postane činilac lokalnog razvoja.

Cilj ove kolonije je i da se, stvaranjem zajedničkih rukotvorina grade novi mostovi saradnje, izjavila je predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović. Ona je navela da je kolonija okupila žene iz pograničnog područja obe zemlje, kako bi radile komade sa motivima našeg podnjeblja koji su nam zajednički i koji nas spajaju. Jovanović je zahvalila gradonačelnici Sremske Mitrovice Svetlani Milovanović i lokalnom udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” na gostoprimstvu i podršci u organizaciji kolonije, ističući da je ovo prilika da se istakne ono što je zajedničko i najlepše za obe zemlje.

Foto: NALED


reklama