Sombor dobio prvih 100 reciklažnih kontejnera za odlaganje stakla

37

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i član Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicija Miroslav Kovačić posetili su Reciklažni centar JKP „Čistoća“ Sombor u koji je stiglo prvih 100 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže.

Nabavka kontejnera deo je projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji je pokrenula Nemačka razvojna saradnja – GIZ, u saradnji sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak. Projekat se sprovodi u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini i implementiraju ga NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

– Grad Sombor i Grad Niš su jedini gradovi koji su prepoznati kroz ovaj pilot projekat. U gradu će, pored ovih 100 kontejnera koji su stigli, stići još 50, tako da očekujemo da u januaru krenemo i sa postavljanjem. Očekujemo posle praznika da stigne i vozilo i da ovih 150 kontejnera bude postavljeno kako u gradu tako i u svih 15 naseljenih mesta i prigradskim naseljima. Svakako, cilj celog projekta je da se prikupljanje staklene ambalaže poveća za 20% – istakao je gradonačelnik Ratković.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ sprovodi se u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini sa ciljem da se poveća količina prikupljene i reciklirane staklene ambalaže za 20%. Grad Sombor i Grad Niš su odabrani u okviru projekta kao prvi gradovi u Srbiji u kojima će biti postavljeni reciklažni kontejneri za staklenu ambalažu.

Foto: sombor.rs


reklama