Sombor organizuje novu akciju prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada

36

Poljoprivredna stručna služba „Sombor“, u saradnji sa Gradom Somborom, i ove godine organizovaće akciju prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada.

U toku 2020. godine ambalažni otpad od pesticida koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji prikupljan je samo na području Grada Sombora. U akciji je učestvovalo 53 poljoprivredna proizvođača i 3 firme iz 13 naseljenih mesta, gradskih mesnih zajednica kao i salašarskih naselja.

– Tokom akcije prikupljeno je 4891,15 kg ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja. Ako znamo da jedna prazna boca od pesticida ima oko 100 g, onda možemo reći da je tokom akcije prikupljeno oko 48.000 boca. Ova akcija za cilj ima da podigne svest poljoprivrednih proizvođača o zaštiti životne sredine. Sve prikupljene boce na ovaj način neće završiti na livadama, po kanalima i na otpadima, a sačuvaćemo vodu, vazduh i naše okruženje – stoji u saopštenju iz opštine.

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada 2021. godine planira se za prvu nedelju juna, a iz opštine Sombor apeluju na poljoprivredne proizvođače da budu strpljivi, da pravilno isperu ambalažu, sačuvaju je i donesu na mesto prikupljanja.

O početku akcije, tačnom vremenu i mestima prikupljanja, poljoprivredni proizvođači biće blagovremeno obavešteni.

Foto: Free Images


reklama