Somborski pčelari uručili med najmlađim sugrađanima

49

Med, jedan od najboljih prirodnih proizvoda, postao je sastavni deo jelovnika učenika Osnovne i srednje škole sa domom “Vuk Karadžić” i Doma za decu “Miroslav Mika Antić” u Somboru.

Med su obezbedili somborski pčelari koji su prikupljene teglice meda deci uručili preko svog udruženja “Avram Maksimović”.

– Ova sezona bila je nešto bolja od prošlogodišnje i odlučili smo zato da pozovemo pčelare da se uključe u ovu akciju. Med smo već predali Gerontološkom centru, a sada školi “Vuk Karadžić” i Domu “Mika Antić”. Korisnicima gerontološkog centra predali smo 150 kilograma, a školi i domu po 30 kilograma meda – kaže Rade Malbaški, predsednik Udruženja pčelara “Avram Maksimović”.

– Već sutra med koji smo dobili biće deci serviran za doručak. Slušali su sa zanimanjem i priču o pčelinjacima, pčelama, medu – kaže Ana Trkulja, nastavnica u školi “Vuk Karadžić”.

– Deca u domu imaju tri obroka i dve užine i ovaj med biće iskorišten za njihove obroke – priča Jelena Krstić, vaspitač u domu “Miroslav Mika Antić”.

Ovo nije jedina akcija u kojoj pčelari pomažu somborske ustanove. Na početku pandemije korona virusa pčelari su prikupili propolis koji je uručen gradskoj organizaciji Crvenog ksta.

A susret pčelara i dece iz škole “Vuk Karadžić” i Doma “Miroslav Mika Antić” bio je prilika i da se razgovara o pčelama, proizvodnji meda, pa ova humana akcija možda pokrene i neki drugi vid saradnje.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama