Sorna bolest je oboljenje sluznica usta, jednjaka i voljke, uzrokovano gljivicom Candida albicans.

Ova bolest napada kokoške, ćurke, golubove, plovuše i fazane, kao i divlje ptice. Najosetljiviji je podmladak do 3 nedelje uzrasta. Oboljenje se vrlo retko javlja kao primarno. Uglavnom je sekundarnog karaktera i prati imunodeficijentna stanja, a posebno stanja produženog antibiotskog tretmana, stresa i nutritivne deficijencije.

Kandida je ubikvitarni mikroorganizam i nalazi se često na sluznicama zdravih ptica. Navedena stanja uzrokuju endogenu infekciju ili potenciraju egzogenu u slučajevima jake kontaminacije pojilica, hranilica i prostirke ovim mikroorganizmima.

Mortalitet je vrlo nizak ili ne postoji. Međutim, obolela živina otežano uzima hranu, tako da progresivno mršavi i gubi kondiciju. Oboljenje je više rašireno u malim jatima pasioniranih odgajivača živine, gde su uslovi nege i ishrane slabi.

S obzirom na veliku rasprostranjenost i čestu infekciju živine ovim uslovnim patogenom, teško može da se odredi tačno vreme inkubacije.

Inkubacija u prirodnim uslovima traje tri do deset dana. Simptomi su prisutni samo kod jedinki koje su jako inficirane. Nakupljanje sivo-beličastih do žućkasto-smeđih naslaga na sluznici usne duplje, jednjaka i voljke, vodi mršavljenju i dehidraciji, usled otežanog uzimanja hrane i vode. Oboleli pilići su neveseli, nakostrešenog perja i slabo se kreću. Ako proces zahvati voljku, ona se povećava zbog nakupljanja gasova. Sistemska infekcija je retka, a karakteriše se simptomima poremećaja nervnog sistema, bubrega ili digestivnog trakta.

Dijagnoza se potvrđuje mikroskopskom determinacijom kvaščevih ćelija, hifa i pseudohifa u skarifikatu sa obolele sluznice ili u histološkim preparatima.

Kandidijazu treba razlikovati od Marekove bolesti, boginja i A-hipovitaminoze.

Lečenje se sprovodi antimikoticima i antibioticima.

Izvor: „Bolesti živine“ (dr Dušan B. Orlić, dr Miloš Kapetanov)

Foto: Pixabay