Španija do 2030. bez nuklearnih i elektrana na ugalj

19

Španija će zatvoriti poslednje nuklearne reaktore i elektrane na ugalj pre 2030, najavio je državni sekretar za energetiku te zemlje Hoze Dominges ubrzo pošto se Madrid obavezao da će raditi na potpuno obnovljivom sistemu proizvodnje struje.

Novim zakonom o borbi protiv klimatskih promena Španija će takođe zabraniti „fraking“ i prestati da izdaje dozvole za istraživanja nafte i gasa.

Domingez je u novembru rekao da sadašnja socijalistička vlada ne planira da produžava radni vek nuklearnih reaktora preko sadašnjeg roka trajanja od 40 godina.

Najstariji španski reaktor star je 37 godina i, prema planovima, biće zatvoren 2021, dok „najmlađi“ upravo obeležava tri decenije rada i prestaće da radi 2028.

– Verovatno će nam biti potrebno više vremena, znači i posle 2030, ali ne do 2040. Sve ćemo ih zatvoriti pre 2040. godine – rekao je državni sekretar ukazujući na činjenicu da je zatvaranje i dekomisija nuklearnih reaktora dugotrajan proces.

Dodajući da je zatvaranje nuklearnih elektrana u Španiji „društvena odluka“, on je rekao i da to mora da se uradi „bezbedno i kako treba“ priznajući istovremeno da će biti potrebne decenije.

Nuklearne centrale pokrile su 2016. godine 20% španskih potreba za strujom, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju. Različiti obnovljivi izvori pokrivaju oko 23% potreba.

Novi klimatski zakon, čiji je nacrt vlada objavila, za cilj ima da nacionalna proizvodnja struje do 2050. bude 100% obnovljiva, kao i da se smanji ukupna emisija štetnih gasova za 90%.

Međutim, u tim planovima se ne pominje izbacivanje iz upotrebe nuklearnih elektrana.

Španija će morati mnogo da investira u obnovljivu energiju, čiji bi udeo do 2030, prema nacrtu zakona, trebalo da dostigne 35%, ali i da se više oslanja na gas. Naime, Dominges je najavio i da će se postepeno izbacivanje iz upotrebe elektrana na ugalj nastaviti kako je planirano.

U junu 2020. godine devet od 14 španskih elektrana na ugalj biće zatvoreno jer neće ispunjavati propise EU o velikim zagađivačima a Dominges je potvrdio da ni ostalih pet neće ostati posle 2030.

U cilju borbe protiv klimatskih promena Španija razmatra i zabranu „frakinga“, ukidanje subvencija za novo fosilno gorivo, kraj izdavanja dozvola za istraživanja nafte i gasa.

Domingesova koleginica iz vlade, ministarka ekologije Tereza Ribera, ranije je saopštila da je postignut dogovor o zatvaranju preostalih španskih rudnika uglja, a rudarima su ponuđene šeme poput ranijeg penzionisanja.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama