Španija zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće

111

Sve više zemalja, kako u okruženju, tako i u svetu, zabranjuje korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu, jer žele da smanje količine ovog otpada koji se veoma teško i retko reciklira.

Plastični pribor za jelo, tanjiri, štapići za uši, plastični štapići za mešanje pića, slamčice, zabranjeni su za upotrebu u mnogim zemlja. Čini se da je Španija otišla korak dalje.

Naime, zemlja koja je poznata po proizvodnji povrća i voća, koje se izvozi gotovo u celu Evropu, donela je odluku da zabrani upotrebu plastike za pakovanje ove hrane.

Kako prenose svetski mediji, Ministarstvo za ekološku tranziciju izrađuje uredbu, a prema njoj supermarketi i prodavnice prehrambenih proizvoda neće smeti da prodaju voće i povrće umotano u plastiku. Ova uredba bi trebalo da stupi na snagu od 2023. godine.

Španija se odlučila na ovaj korak kako bi smanjili zagađenje plastikom jer je ono “prešlo sve granice”. Prema podacima, na godišnjem nivou u ovoj zemlji se skupi čak 1,8 miliona tona plastičnog otpad, a manje od polovine se reciklira.

Novom uredbom bi trebalo da bude zabranja i upotreba plastičnih čaša, dok bi upotreba plastičnih flašica za vodu trebala da bude znatno smanjena.

Aktivisti i borci za zaštitu prirode, ekološka udruženja, zalagali su se za donošenje ove odluke i pozdravljaju nadležne, jer je svi imaju zajednički interes, a to je zaštita životne sredine.

Slovenija i Hrvatska su zemlje u našem okruženju koje su zabranile upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda. One su sledile primere Nemačke, Francuske, Velike Britanije i mnogih drugih zemalja.

Izvor: Energetski portal

Foto: Pixabay


reklama