Specijalne prirodne rakije

712

Specijalna prirodna rakija je proizvod dobijen od prirodne rakije ili prirodnih destilata, vinskih destilata i destilata voćnih plodova koji su aromatizovani i oplemenjeni dodacima biljnog porekla kao što su razni plodovi i njihovi delovi, aromatično i lekovito bilje i njihova eterična ulja, macerati i ekstrakti dobijeni na bazi prirodnih destilata.

Specijalna prirodna rakija može se proizvoditi i destilacijom šumskih plodova.

Specijalne prirodne rakije su:
* klekovača
* travarica
* brinjevac
* anisonka
* mastika
* orahovača i slično

Klekovača nije rakija koja se proizvodi samo iz plodova kleke, zbog toga što bi bila tako jakog mirisa da ne bi mogla da se pije. Zbog toga se kleka koristi kao začin prirodnim rakijama. Pod nazivom klekovača smatra se destilat prevrele komine voća kome su dodati plodovi kleke, a koji sadrži najmanje 30 vol% alkohola. Ovu rakiju trebalo bi konzumirati veoma pažljivo u malim količina, jer u suprotnom može izazvati znatne zdravstvene probleme.

Pod nazivom travarica smatra se proizvod dobijen od prirodnih rakija ili prirodnih destilata prevrele komine ili kljuka od voća, odnosno grožđa uz dodatak odgovarajućeg aromatičnog lekovitog bilja, odnosno njihovih delova i njihovih eteričnih ulja. Od velikog broja trava najčešće se upotrebljavaju nana, majčina dušica, grančice žalfije, vres, gorki pelin, kantarion, komorač, anis, kleka. Travarica je aperitivno piće, čiji raskošni miris, pun i harmonični ukus očaravaju, a kao jedinstveni napitak blagotvorno deluje na ceo organizam.

Brinjevac se dobija destilacijom prevrelih plodova kleke. Ova rasprostranjena biljka prava je lekovita bomba. Kod nas je ima dosta u zapadnoj i centralnoj Srbiji.

Anisonka je destilat vina, odnosno destilat prevrele komine ili kljuka grožđa kome je pre destilacije dodato oko 0,5 kg ploda anisa na 100 litara rakije.

Mastika je destilat voćne rakije ili komovice kome je pre destilacije dodato 5 do 10 kg anisa na 100 litara rakije i čiji destilat teče preko smole – mastik ili preko mešavine smole sa cimetom, karanfilićima, korianderom, korom agruma i slično. Po završetku destilacije mastike može se dodati šećer.

Izvor: dipl. inž. Slađana Cvetković, PSSS Kruševac

Foto: Pixabay


reklama