Sprečavanje pojave rđaste prevlake kod Zlatnog delišesa

375

Sorta Zlatni delišes i njeni klonovi su među najzastupljenijim sortama u proizvodnji jabuke, kako u Srbiji, tako i u svetu. Praksa je pokazala da Srbija ima odlične agroekološke uslove za gajenje ove sorte, a pošto na tržištu zlatni delišes postiže visoku cenu, konstantno se podižu novi zasadi ove jabuke. Ipak, popularni Golden ima veliku manu – sklonost ka formiranju rđaste prevlake na površini ploda. Posebno je osetljiva originalna sorta, a u međuvremenu su stvoreni nešto otporniji klonovi.  

Rđasta prevlaka je plutasta prekrivka na površini ploda koju biljka formira kao reakciju na oštećenje pokožice, ili nepravilnosti u formiranju ćelija pokožice, radi zaštite i izolacije oštećenog tkiva. Kod jabuke rđasta prevlaka može da prekrije manju ili veću površinu ploda narušavajući njegov kvalitet, što se mahom ogleda u tome da je estetski plod manje atraktivan, a samim tim mu opada i tržišna vrednosti. Ponekad baš ovo ima presudan uticaj na odluku potrošača pri kupovini.

Pojavu rđaste prevlake mogu izazvati ekološki uslovi sredine (vlažnost vazduha, kiša, mraz, sunčeva svetlost), patogeni, insekti ili pesticidi. Struktura i debljina kutikule je veoma važan faktor – sorte čiji plodovi imaju tanku kutikulu, ili imaju pojedine oblasti sa tankom kutikulom, osetljivije su na pojavu ove promene.

Tretman giberelinima (GA) je praktični metod za sprečavanje ili smanjenje pojave rđaste prevlake izazvane klimatskim faktorima. Ublažavanje stresa tokom intenzivne deobe ćelija plodića je primarni efekat giberelina. Pojava rđaste prevlake je nepovratan proces tj. kada se jednom pojavi, ne može se otkloniti. Zbog toga se tretman mora obaviti preventivno. Period maksimalne osetljivosti za pojavu rđaste prevlake kod jabuke je između druge i četvrte nedelje posle punog cvetanja, kada je prečnik plodića između 15 i 30 mm. Dakle, tretiranje treba obaviti pre ovog perioda.

Sa giberelinom treba biti oprezan – prevelike doze mogu da izazovu negativan efekat na formiranje rodnih pupoljaka, kao i izduživanje i deformaciju ploda. Eksperimentalno je utvrđeno da je za sprečavanje pojave rđaste prevlake mnogo značajnija pravovremena upotreba giberelina, kao i broj tretmana, nego sama koncentracija.

Izvor: Voćarstvo i vinogradarstvo; godina X, mart 2012, broj 17
Autori: Master inž. polj. Marko Dorić, Prof. dr Zoran Keserović, Doc. dr Nenad Magazin, Master inž. polj. Biserka Milić
Foto: www.selectiveelective.com, www.farminguk.com

 


reklama