Srbija će predsedavati Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav tokom 2023. godine

85

Na zasedanju Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR) u Beču odlučeno je da će Republika Srbija biti predsedavajući Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav tokom 2023. godine. Predsedavanje je prilika da Republika Srbija pokrene pitanja od interesa za državu i uspostavi bolje veze preko međunarodne komisije.

Zasedanju je prisustvovala Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja je tom prilikom istakla da će se Srbija fokusirati na prioritetne oblasti, a to su nedostatak vode i suše, podzemne vode, poboljšanje podataka, tehnologije i komunikacija sa posebnim akcentom na neograničen pristup čistoj, bezbednoj vodi.

Međunarodnu komisiju za zaštitu reke Dunav (ICPDR) čini 14 podunavskih zemalja potpisnica Konvencije o zaštiti reke Dunav (Republika Austrija, Bosna i Hercegovina, Republika Bugarska, Republika Hrvatska, Češka Republika, Savezna Republika Nemačka, Mađarska, Republika Moldavija, Rumunija, Slovačka Republika, Republika Slovenija, Republika Srbija, Ukrajina, Crna Gora) i EU.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Envato


reklama