Srbija i Bugarska potpisale Sporazum o unapređenju saradnje u oblasti ekologije

14

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i potpredsednik Vlade Bugarske za klimatske politike i ministar životne sredine i voda Borislav Sandov potpisali su Sporazum o proceni uticaja na životnu sredinu (EIA) i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu (SEA) u prekograničnom kontekstu, čiji je cilj da se unapredi saradnja u ovoj oblasti.

Vujović je tom prilikom istakla da je potpisivanjem Sporazuma uspostavljen pravni okvir saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine.

Ona je napomenula da resorna ministarstva Srbije i Bugarske intenzivno sarađuju poslednjih godina, a u prethodnoj godini održano je niz sastanaka radnih grupa koje se bave prekograničnim uticajem na životnu sredinu.

Prema njenim rečima, „sastanci su od neprocenjivog značaja, jer nam pomažu da, kroz razmenu iskustva, zajedno nalazimo najbolji način da rešavamo otvorena pitanja koja se tiču oblasti zaštite životne sredine“.

Ministarka je iskazala zahvalnost Bugarskoj na podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, a posebno kada je reč o otvaranju Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene.

– Ovo poglavlje je za nas veoma značajno jer nam daje dodatnu obavezu, ali i podstrek da radimo još posvećenije i da nastavimo da ubrzano rešavamo ekološke probleme u Srbiji – zaključila je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine, Freepik


reklama